Την εκπαίδευση των νέων που θα στελεχώσουν επιτελικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση στο Κόσοβο, αναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η εκπαίδευση των στελεχών δημόσιας διοίκησης του Κοσόβου θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του τρέχοντος μηνός, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Cell Scheme (YCS)», όπου το Αριστοτέλειο ανέλαβε τον ρόλο συντονιστή.
Για τον προγραμματισμό των δράσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου συναντήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στην Πρίστινα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Κοσόβου Μπέσνικ Μπισλίμι (Besnik Bislimi) και με τον υφυπουργό Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ντουκαγίν Πουπόφσκι (Dukagjin Pupovci). Στη συνάντηση συμμετείχαν η επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρέσβειρα Ελένη Βακάλη και ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Young Cell Scheme», καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.
Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την ανάδειξη του Αριστοτελείου σε σημαντικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβο με επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η υλοποίηση του προγράμματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει την εμβέλεια και την εξωστρέφεια του ιδρύματος, καθώς και τον ευρύτερο ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει να διαδραματίσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την ευόδωση μιας προσπάθειας που στόχο έχει να αναδείξει το πανεπιστήμιο και την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και ειδικά τον Πρύτανη του ΑΠΘ για την έμπρακτη στήριξή του», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτου.
Εκτός από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, που έχει τον ρόλο του συντονιστή, στο πρόγραμμα συμμετέχει η διεθνούς κύρους Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA). Η διάρκεια του προγράμματος είναι πέντε χρόνια (2022-2027). Το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος ανέρχεται σε 6.000.000 € . Η συνεισφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου ανέρχεται στο 25% του συνολικού προβλεπόμενου προϋπολογισμού.
Το πρόγραμμα προσφέρει, μέσω της παροχής υποτροφιών, την ευκαιρία σε φοιτητές από το Κόσοβο να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, θα μπορούν να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου για μια περίοδο τριών συνεχόμενων ετών, στελεχώνοντας επιτελικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν θερινά σχολεία και προγράμματα διά βίου μάθησης στο ΑΠΘ. Η πρόταση για την ανάληψη του προγράμματος υποβλήθηκε από τους Καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκο Παναγιώτου και Χρήστο Φραγκονικολόπουλο.