Την πρώτη του εκδήλωση, αφιερωμένη στο Μικρασιατικό Ζήτημα, πραγματοποιεί το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για διαδικτυακή συζήτηση «στρογγυλής τράπεζας» με θέμα «Τρόποι πρόσληψης και ερμηνείας της Μικρασιατικής εμπειρίας 100 χρόνια μετά», η οποία πραγματοποιείται την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020 από τις 19.00 έως τις 21.00.
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Μουρέλος, ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ίδιου Τμήματος, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στράτος Δορδανάς. Συντονίζει η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού.
Οι παρεμβάσεις των εισηγητών και η ανταλλαγή απόψεων με το κοινό, η οποία πρόκειται να ακολουθήσει, εστιάζουν στις προοπτικές, τις δυνατότητες, τους ενδοιασμούς, τους προβληματισμούς και τις αγκυλώσεις που πλαισιώνουν την επιστημονική προσέγγιση του Μικρασιατικού Ζητήματος σήμερα, έναν αιώνα μετά. Πρόκειται για έναν απολογισμό της μέχρι τώρα έρευνας και για μια προβολή στο μέλλον, με γνώμονα τα στοιχεία που συνεχώς ανακύπτουν χάρη στη δυνατότητα πρόσβασης στις πρωτογενείς πηγές τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.
Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ιδρυθεί με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Στους σκοπούς του εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η διεπιστημονική μελέτη και η έρευνα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων του Πόντου και η διάχυση των επιστημονικών αποτελεσμάτων του Κέντρου σε διεθνές επίπεδο με σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια και δημοσιεύσεις. Το Κέντρο λειτουργεί μέσα σε αυτήν την πολύ σπουδαία παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης, ανατροφοδοτώντας τη σχέση μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη σχέση μεταξύ των πανεπιστημιακών κοινοτήτων εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως τη σχέση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κοινωνία.
Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο https://authgr.zoom.us