Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ  Θοδωρή Κατσωνόπουλου σχετικά με τις / των εκπαιδευτικώ:

 

Η θέση μου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του εκπαιδευτικού, ειδικά για σοβαρούς λόγους υγείας, όπου το γράμμα του Νόμου δεν έχει καμία αξία μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

Επίσης, σε εποχές που η ακρίβεια έχει τσακίσει την ελληνική κοινωνία και που, κακά τα ψέματα, οι εκπαιδευτικοί θεωρούμαστε δημόσιοι υπάλληλοι που δεν τυγχάνουμε των ίδιων προνομίων, κινήτρων και διευκολύνσεων με άλλους υπαλλήλους, το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει το Υπουργείο είναι να φροντίσει για την κατά το δυνατό διευκόλυνση μας, διευκόλυνση μάλιστα που δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορεί να πράξει το ΥΠΑΙΘΑ για τους εκπαιδευτικούς είναι να ικανοποιεί τις αιτήσεις τους για απόσπαση και για οικονομικούς λόγους, όπως και οικογενειακούς, λόγους συνυπηρέτησης και λόγους υγείας. Το γεγονός της ικανοποίησης πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων απόσπασης, τόσο τη φετινή όσο και την περσινή χρονιά, σε ποσοστά 95%, μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι προς όφελος των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους, αλλά και των σχολείων.

 

Σε ότι αφορά το ειδικό καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια αναφορικά με τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ένα καθεστώς άδικο, αναξιοκρατικό, δίχως διαφάνεια, για άλλη μια φορά θα τονίσω την αναγκαιότητα να αλλάξει άμεσα. Φαίνεται ότι μετά τις συνεχείς πιέσεις, έχουν δείξει να το αντιλαμβάνονται, επιτέλους, στο Υπουργείο. Τέλος, θα πρέπει να μπορούν οι εκπαιδευτικοί για σοβαρούς επιγενόμενους λόγους, όπως είναι οι σοβαροί λόγοι υγείας, να δικαιούνται απόσπασης.

 

Στον Ν. 5128/2024, με πλήθος αντιεκπαιδευτικές – αντιαπαιδαγωγικές διατάξεις, είχαμε τη μερική ενσωμάτωση δικών μας προτάσεων – θέσεων του κλάδου (άρθρα 17,18), άρα μπορούμε να κάνουμε λόγο για θετικές εξελίξεις ή και μικρές νίκες του εκπαιδευτικού κόσμου.

 

1) Στο άρθρο 17 του Ν. 5128/2024 αναφέρεται συγκεκριμένα:

«…Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α’ 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων,

κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω. Για τους σκοπούς της παρούσας, ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση.»

 

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη επιβάλλεται να ισχύσουν για όλους τους νεοδιόριστους, όχι μόνο για αυτούς του 2023 (από δω και στο εξής) και τους νεοδιόριστους του 2024, δηλ να ισχύσει η αναδρομικότητα με σχετική ρύθμιση από το ΥΠΑΙΘΑ. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

 

2) Στο άρθρο 18 αναφέρεται ότι κατ’ εξαίρεση εκπαιδευτικοί που εμφανίζουν αναπηρία εφ’ όρου ζωής σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) δύνανται να μετατίθενται σε περιοχές μετάθεσης της επιλογής τους ανεξαρτήτως ύπαρξης οργανικών κενών που διατίθενται για τις μεταθέσεις των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

 

Η θέση του κλάδου είναι να ισχύσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και για εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, θέση που αποτυπώνεται στις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ «Κατ’ εξαίρεση μετάθεση χωρίς την υποχρεωτική παραμονή στην οργανική θέση διορισμού για ένα ή δύο έτη σε εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω».

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις και θέσεις του κλάδου διεκδικούμε:

  • Κατάργηση της υποχρέωσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών. Να τους δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης με την ολοκλήρωση ενός έτους υπηρέτησης στο ΠΥΣΔΕ διορισμού.
  • Οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ, με προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων, ανακοίνωση των αντίστοιχων προσόντων που απαιτούνται, με συγκεκριμένη μοριοδότηση και διαφάνεια. Οι αποσπάσεις αυτές να γίνονται για μια 3ετία. Έγκαιρη πραγματοποίηση όλων των αποσπάσεων μέχρι τις 30 Ιούνη.
  • Αναμοριοδότηση των κριτηρίων μετάθεσης, καθώς και ένταξη νέων κριτηρίων(χρόνια υπηρεσίας, παιδιά, συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών, μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνο συμβίωσης), για μια πιο δίκαιη, πιο ρεαλιστική και ισορροπημένη μοριοδότηση.
  • Ενιαίο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών σε όλα τα ΠΥΣΔΕ.

Τέλος, μετά και τους διορισμούς της ΔΕ της φετινής χρονιάς, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών προς μετάθεση/μετάταξη/διορισμό, καθώς ο υπάρχων αλγόριθμος είναι «κόφτης» κενών.

Όλες οι απαραίτητες αλλαγές πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα από το Υπουργείο προκειμένου να μην μπλοκάρει η κινητικότητα των εκπαιδευτικών για τα επόμενα χρόνια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εύχομαι καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη και δημιουργική διάθεση, πάντα να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου συσπειρωμένοι στα σωματεία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025