Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθµιας και της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιµένουν να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις για τη φετινή χρονιά προκειµένου να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραµµατισµό.
Με δεδοµένο ότι τα τελευταία χρόνια οι αποσπάσεις δίνονται µε το «σταγονόµετρο», δάσκαλοι και καθηγητές ανησυχούν, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρίσκονται µέσα στους «τυχερούς», αφού και φέτος δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει το καθεστώς των περιορισµένων αποσπάσεων.
Πάντως, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έκαναν χθες οι αιρετοί σε Πρωτοβάθµια και Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 ξεκινούν στο υπουργείο Παιδείας οι συνεδριάσεις του Υπηρεσιακού Συµβουλίου µε θέµα την πραγµατοποίηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις για τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Από την πλευρά τους οι αιρετοί ζητούν οι αποσπάσεις να γίνουν µε βάση τα πραγµατικά κενά που υπάρχουν στην Εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως τονίζει ο αιρετός Νίκος Φασφαλής, «σε κάθε άλλη περίπτωση που η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δώσει όλα τα κενά, δηλώνω πως πιστός στις αρχές και στις αξίες του κλάδου δεν θα τα νοµιµοποιήσω µε την ψήφο µου» και συµπληρώνει ότι «η έγκαιρη πραγµατοποίηση των αποσπάσεων σε όλα τα κενά που υπάρχουν και αµέσως µετά η κατάρτιση των τελικών πινάκων αναπληρωτών δεν ωφελεί µόνο τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως συµβάλλει στο να έχουµε ένα δηµόσιο σχολείο που αξίζει στα παιδιά µας».
Ανάλογη είναι και η θέση του αιρετού Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Νεκτάριου Κορδή, ο οποίος υπογραµµίζει ότι «είναι αυτονόητο πως οι αποσπάσεις θα πρέπει να γίνουν επί των πραγµατικών λειτουργικών κενών µε βάση και τη µοριοδότηση που ισχύει από το 2011. Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ αποτελούν αναφαίρετο δικαίωµα των εκπαιδευτικών και όχι µια χαριστική παραχώρηση. Δεν δηµιουργούν νέα κενά, αφού οι µαχόµενοι εκπαιδευτικοί καλύπτουν λειτουργικά κενά σε άλλα ΠΥΣΔΕ ή και ΠΥΣΠΕ, προσφέροντας εκπαιδευτικό έργο. Για έναν µεγάλο αριθµό εκπαιδευτικών µε σοβαρότατα οικογενειακά ή οικονοµικά προβλήµατα, µε προβλήµατα υγείας, η απόσπαση αποτελεί µια ουσιαστική διέξοδο».
Επίσπευση διαδικασιών
Οπως αναφέρει ο κ. Κορδής, πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για να προχωρήσει η α’ φάση των αποσπάσεων, καθώς, όπως λέει, αυτό θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στον καλύτερο προγραµµατισµό της ζωής τους και παράλληλα «µας επιτρέπει να κάνουµε και β’ φάση αποσπάσεων στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το Έθνος.
Παράλληλα διευκολύνει την έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών µε το ξεκίνηµα της επόµενης σχολικής χρονιάς». Μάλιστα, όπως υπογραµµίζει ο κ. Κορδής, για όλα τα τρέχοντα θέµατα ενηµερώθηκε και η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη, η οποία επισκέφθηκε το ΚΥΣ∆Ε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέµατα των αποσπάσεων. Για την ανάγκη άµεσης ανακοίνωσης των αποσπάσεων µιλά και ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συµβούλιο Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Παληγιάννης, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ικανοποίησης αποσπάσεων. «Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αντιµετωπίζονται µε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως ανθρωπιά. Οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν µόνο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού µας συστήµατος. Ελπίζω πως οι αποσπάσεις θα πραγµατοποιηθούν µε βάση τα πραγµατικά λειτουργικά κενά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους, κοντά στον τόπο συµφερόντων τους»