-Την Πέμπτη αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ προκειμένου να υπάρξει εισήγηση για τις αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Για τις συνεδριάσεις αυτές και την τελική εισήγηση έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Πεππές Δημήτρης  τακτ. Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ


Ορθά το συμβούλιο αποφάσισε και η πολιτική ηγεσία υιοθέτησε, την πραγματοποίηση αποσπάσεων αυτή τη χρονική περίοδο και όχι στο τέλος Αυγούστου. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν και η χρονική καθυστέρηση που προέκυψε από την έκτακτη προσφυγή στις κάλπες και την άρνηση να ζητηθεί εξαίρεση από το ΣΤΕ δεν έπρεπε να σταθούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και την έγκαιρη ενημέρωση των εκπαιδευτικών που μετακινούνται. Όσον αφορά τις αιτιάσεις ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αποσπάσεις σε φορείς, έχω και στο παρελθόν διατυπώσει την άποψη ότι οι εγκύκλιοι των αποσπάσεων οφείλουν να προτάσσουν την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στις σχολικές μονάδες.
Ορθά επίσης αποφασίστηκε να προσδιοριστούν χρονικά οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ έτσι ώστε η εισήγηση για τις αποσπάσεις να έπεται της αντίστοιχης του ΚΥΣΠΕ και να συμπεριληφθούν τα εναπομείναντα κενά της πρωτοβάθμιας για τις κοινές ειδικότητες στο τελικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και κατόπιν εντολών της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας τα κενά αυτά εντελώς αδικαιολόγητα και παράτυπα αποκλείστηκαν για την Α φάση των αποσπάσεων.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια η ταύτιση με τις προτάσεις των Περιφερειακών Δ/ντων Εκπαίδευσης για τα κενά ήταν απόλυτη. Ωστόσο η « a priori » αποδοχή των εκτιμήσεων αυτών από την πλειοψηφία του συμβουλίου δεν διασφαλίζει την πραγματική αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών. Ως εκ τούτου η απουσία ουσιαστικής συμμετοχής των συλλογικών οργάνων (Σύλλογοι Διδασκόντων, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ) στην αποτύπωση των κενών μου επέβαλλε την καταψήφισή τους.
Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις μόνο σε «ελλειμματικές» για τον κάθε κλάδο περιοχές και δεν δόθηκε δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των λεγομένων «πλεονασματικών» περιοχών. Αυτό είχε ως συνέπεια να μη δοθεί η δυνατότητα απόσπασης σε κάποιες ειδικότητες για περιοχές που ενώ θεωρητικά δεν υπάρχουν εκπαιδευτικές ελλείψεις το Σεπτέμβριο θα απαιτείται η πρόσληψη αναπληρωτών.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ο εμπαιγμός εκπαιδευτικών που τελευταία εμφανίζει το υπουργείο να αρνείται την ύπαρξη λειτουργικών κενών για απόσπαση και σε τρεις ημέρες να πραγματοποιούνται προσλήψεις στο συγκεκριμένο ΠΥΣΔΕ και την ίδια ειδικότητα.
Εντέλει από τις 5.317 αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένα μεγάλο μέρος (3.697 αιτήσεις) έχει ικανοποιηθεί. Στην Γενική εκπαίδευση ικανοποιήθηκε το 70.62 % (3.240 αιτήσεις) και στην Ειδική Αγωγή ικανοποιήθηκε το 87.5% (119 αιτήσεις).

Το αντίστοιχο ποσοστό στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά είναι 45% και ικανοποιήθηκαν 180 αιτήσεις. Επιπλέον και ύστερα από αίτησή τους διατέθηκαν 32 καθηγητές στη Εκκλησιαστική εκπαίδευση και 7 στον Αρμενικό Κυανού Σταυρό
Ωστόσο εκατοντάδες συνάδελφοί μας που ταλαιπωρούνται από ιδιαίτερα προβλήματα οικογενειακά και υγείας εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Απαιτείται από τη πολιτεία να δείξει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και να πραγματοποιήσει σύντομα μια Β φάση αποσπάσεων, έτσι ώστε να τους επιτρέψει να εργαστούν κοντά στις οικογένειές τους και σε καλύτερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης. Άλλωστε η Β φάση δεν επιβάλλεται μόνο από κοινωνικούς λόγους αλλά και την αναγκαιότητα κάλυψης των εκατοντάδων λειτουργικών κενών που κάθε χρόνο «αποκαλύπτονται» με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα προκύψουν από τις αναμενόμενες αποσπάσεις σε φορείς.
Η νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε όσους εκπαιδευτικούς βιώνουν δυσβάσταχτα οικογενειακά και ιατρικά προβλήματα. Οι αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές που οι προκάτοχοι και το περιβάλλον τους επέδειξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και ενθαρρυντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025