Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Αρβανιτόπουλος “στις χώρες του κόσμου, οι φοιτητές δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών τους”, ενώ έθεσε ως χρονικό όριο διατήρησης της φοιτητικής ιδιότητας, τα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης με επιπλέον περιθώριο δύο ετών μετά το πέρας των σπουδών. “Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο το πλαίσιο αυτό θα είναι πιο ελαστικό για τους εργαζόμενους φοιτητές, απάντησε ότι “εργαζόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα”.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκκαθάρισης των μητρώων φοιτητών ανέφερε ότι θα διαγραφούν όσοι έχουν εγγραφεί πριν από το 2006 και με 10 χρόνια παρουσίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
“Παρόλ’ αυτά, επειδή ζούμε σε περίοδο βαθιάς κρίσης, νομοθετήσαμε όπως γνωρίζετε τις διπλές εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια, συνολικά έξι, για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να έχουν τη δυνατότητα αποπεράτωσης των σπουδών τους”.
“Θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο παρατεταμένος χρόνος σπουδών δεν είναι κάτι θετικό ούτε για τους φοιτητές ούτε για τα ιδρύματα. Αν θέλετε δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε όσες θέλετε για να παρατείνουμε την κατάσταση”, συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.
“Μέχρι τέλος του 2014 τελειώνει η διαδικασία με τους αιώνιους”, Εξαπέλυσε μάλιστα και επίθεση στους πρυτάνεις, λέγοντας ότι “λαϊκίζουν όταν μιλάνε για παράταση των σπουδών. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στους φοιτητές, στα πανεπιστήμια και στην πολιτεία. Θα πρέπει να βάλουμε όρια. Αλλιώς τα χρόνια φοίτησης να γίνουν 64”, είπε ο κύριος Αρβανιτόπουλος.
Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τους περίπου 180.000 που εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, βάσει της διάταξης του νόμου-πλαισίου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι αφορούν σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους.
news.gr
ΕΠΙΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
“Οι Πρυτάνεις λαϊκίζουν όταν μιλάνε για παράταση σπουδών και δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους φοιτητές”
Α. Μήπως πρέπει να κάνουμε τα 4 χρόνια σπουδών 64;
Β. Πρέπει οι φοιτητές να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο στα 18 και να βγαίνουν στα 30;
Για τυχόν αλλαγή του πλαισίου που ζητούν ενίοτε ορισμένοι Πρυτάνεις και Συμβούλια, επεσήμανε ότι «το πλαίσιο των νόμων 4009 και 4076 δεν αλλάζει έως ότου εφαρμοστεί για μια πενταετία και πλέον και τότε και μόνον τότε θα δούμε τυχόν βελτιώσεις. Το ράβε ξήλωνε τελείωσε. Το Νομοθετικό Πλαίσιο, δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν εφαρμοστεί στην πράξη για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί».
Ενώ, ειδικά για τον Ν.4009, είπε «εάν δεν είχαμε νομοθετήσει τον Αύγουστο του 2012 τον 4076, ο 4009 θα έμενε στα χαρτιά, ενώ τα Ιδρύματα κινδύνευαν να μην ανοίξουν το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι χωρίς τον 4076/2012, ο 4009/2011, που είχε κενά δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Μόνον έτσι μπορούσαν να εκλεγούν τα Συμβούλια και τα Όργανα.
Επίσης ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε….
1.Δώσαμε με αυτό το Νόμο τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου και έτσι επιτύχαμε την εκλογή Συμβουλίων σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας, με μεσοσταθμική συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της τάξεως του 80%, που σημαίνει ότι επιτρέψαμε στην συντριπτική πλειοψηφία να εκφραστεί και στα Ιδρύματα να λειτουργήσουν.
2.Το Μάρτιο του 2013 με το «Σχέδιο Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και την έκδοση 36 Προεδρικών Διαταγμάτων αναμορφώσαμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την ενδυνάμωση των Ιδρυμάτων και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον αναπτυξιακό χάρη της χώρας.
3.Ανασυντάξαμε τις δομές με την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και την ανακατανομή των υπαλλήλων. Με κόστος αλλά απαραίτητο βήμα προόδου και αναβάθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου.
4.Η προσπάθεια μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με το Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία, για την σύνδεση των Ανώτατων Εκπαιδευτών Ιδρυμάτων με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την παραγωγή.
5.εν μέσω της μεγαλύτερης; Δημοσιονομικής κρίσης εμείς από τον Ιανουάριο του 2013 διπλασιάσαμε τους δικαιούχους φοιτητικής μέριμνας (στέγαση σε φοιτητικές εστίες) από 57.000 σε 110.000 και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία μας από ευρωπαϊκά κονδύλια
6.επίσης στηρίξαμε την ελληνική οικογένεια γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στους φοιτητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να μεταγραφούν κοντά στα σπίτια τους,
7.Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην αναβάθμιση των ΤΕΙ, μέσα από την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Μαζί με τις αλλαγές στο Επαγγελματικό Λύκειο έχουμε πια μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, που δεν αποτελεί πια υποβαθμισμένη δεύτερη επιλογή για τους νέους και τις νέες μας, αλλά μιας πρώτης τάξεως επιλογή που προσφέρει δεξιότητες και προσόντα για την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ