Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών – ΠΡΟΣ : Βουλευτές Διαρκούς Επιτροπής   Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Θέμα: «Απαραίτητος ο όρος ‘’Φροντίδα’’ στη νέα ονομασία του  Πανεπιστημιακού Τμήματος, όπου θα φοιτούν οι Βρεφονηπιοκόμοι. »

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, χαιρετίζει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και τη διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ Νηπιαγωγών ΠΕ60 και Βρεφονηπιοκόμων, μέσω του σαφούς  καθορισμού της ηλικιακής ομάδας που απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών του νέου  πανεπιστημιακού τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, όπου θα φοιτούν οι Βρεφονηπιοκόμοι.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συλλόγου  Βρεφονηπιοκόμων,  θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο όρος «Φροντίδα», γνωστός στη διεθνή βιβλιογραφία ως «care», είναι απολύτως απαραίτητο να περιλαμβάνεται στη νέα ονομασία του Τμήματος όπου φοιτούν οι Βρεφονηπιοκόμοι. Ο όρος «Φροντίδα» είναι αυτός που διακρίνει το επαγγελματικό πεδίο εργασίας των δύο κλάδων (Νηπιαγωγών ΠΕ60 και ) και αναφέρεται στη μέριμνα που καλούνται να παρέχουν οι Βρεφονηπιοκόμοι στα βρέφη και για την οποία έχουν λάβει τη σχετική εκπαίδευση, ώστε να αναπτύξουν με ασφάλεια βασικές λειτουργίες (αυτονομία πρόσληψης τροφής, κίνηση, έλεγχος σφιγκτήρων), πολύ διαφορετικές από τις γνώσεις και δεξιότητες που καλούνται να διδάξουν οι Νηπιαγωγοί στα νήπια 4-6 ετών. Στον ισχυρισμό ότι η «Αγωγή» εμπεριέχει τον όρο «Φροντίδα», οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο. Δηλαδή, η «Φροντίδα» υπερκαλύπτει τον όρο «Αγωγή». Συνεπώς θα ήταν πιο συνετή η αφαίρεση του όρου «Αγωγή» από τη νέα ονομασία του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν επανειλημμένα περί «κατάρρευσης» των , από τη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι αβάσιμοι, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι οι θέσεις των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών είναι 88.396, ενώ οι γεννήσεις παιδιών 1-4 ετών ανέρχονται σε 276.894.

Θυμίζουμε ότι στις 8/5/2007, σε κοινό Δελτίο Τύπου της ΔΟΕ  και της ΠΟΕ- ΟΤΑ, οι δύο Ομοσπονδίες συμφώνησαν στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα παιδιά 4-6 ετών, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Το εν λόγω Δελτίο Τύπου εκδόθηκε λίγους μήνες μετά την απεργία 42 ημερών των εκπαιδευτικών, όπου ο κλάδος κατοχύρωσε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με τη διάταξη του Ν.3518/2006.

Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στο κείμενο της ETUCE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων της Εκπαίδευσης), γίνεται σαφής αναφορά ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πλαίσιο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ 2020»  το 95% των παιδιών 4-6 ετών θα πρέπει να φοιτήσει στην προσχολική εκπαίδευση.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα Νηπιαγωγεία λειτουργούν 4 ώρες ημερησίως και για 9 μήνες το χρόνο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι για το σχολικό έτος 2016-2017, τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Νηπιαγωγεία ανήλθαν σε 5.072. Σε αυτά λειτούργησαν 8.122 πρωινά τμήματα, όπου φοίτησαν 138.209 μαθητές  και 3.424 ολοήμερα τμήματα, με ωράριο λειτουργίας έως τις 16:00, όπου φοίτησαν 46.655 μαθητές. Δεδομένου ότι το Νηπιαγωγείο ανήκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η περίοδος των διακοπών είναι αυτή που προβλέπεται για όλα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εφόσον τίθεται το θέμα της απασχόλησης των νηπίων του δύο καλοκαιρινούς μήνες, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν τα ΚΔΑΠ, που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες και που απευθύνονται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Θεωρούμε πως το παρόν Νομοσχέδιο βρίσκεται, αναμφίβολα, στη σωστή κατεύθυνση και καλούμε την Κυβέρνηση και τους βουλευτές να το στηρίξουν, ανεπηρέαστοι από συντεχνιακά μικροσυμφέροντα και αβάσιμα επιχειρήματα.

 

 

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025