Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων Απάντηση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την διαμαρτυρία της Ε.Ε.Φ. σχετικά με την συρρίκνωση του μαθήματος της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου
Α) Στον ισχυρισμό του Υπουργείου Παιδείας ότι καλώς διδάσκονται συνοπτικά τα αναφερόμενα αναλυτικώς στην ανωτέρω διαμαρτυρία μας σημαντικά κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας στην Α΄ Λυκείου, επειδή τα ίδια θέματα διδάσκονται στην Α΄ Δημοτικού και στην Α΄ Γυμνασίου, η Ε.Ε.Φ. παρατηρεί τα ακόλουθα:
Οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου δεν ευρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία, για να κατανοήσουν και αφομοιώσουν σε βάθος τα σπουδαία αυτά κεφάλαια της ιστορίας και του πολιτισμού μας με παγκόσμια σημασία.
Στην Α΄Λυκείου, μεγαλύτεροι στην ηλικία και ωριμότεροι οι μαθητές, αξιοποιώντας και όσες πιθανόν γνώσεις των ιστορικών αυτών γεγονότων έχουν απομείνει στη μνήμη τους, μετά την πάροδο 6 ετών, μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο στην ουσία των ιστορουμένων γεγονότων, να κατανοήσουν καλύτερα τα κίνητρα συμπεριφοράς και δράσεως προσώπων και ομάδων προκειμένου να αντλήσουν πολύτιμα στοιχεία για την καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Από τα γεγονότα αυτά λαμβάνοντας μηνύματα ενότητας, δημοκρατικής συμπεριφοράς, αγάπης για την ελευθερία και διάθεση για δημιουργική δράση μπορούν να γίνουν καλοί πολίτες, ωφέλιμοι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Εξ άλλου πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές της Α΄ Λυκείου ακολουθούν στην συνέχεια και άλλες Κατευθύνσεις και όχι μόνον την Θεωρητική και ως εκ τούτου διδάσκονται λιγότερες ώρες το μάθημα της Ιστορίας. Εάν όμως έχουν διδαχθεί στις προηγούμενες τάξεις ελλιπώς βασικά κεφάλαια της Ιστορίας μας (όπως προβλέπει η γνωστή εγκύκλιος του Υπουργείου), είναι ευνόητον ότι θα υστερούν σε ιστορικές γνώσεις έναντι των υπολοίπων συμμαθητών τους· θα έχουν δηλαδή αδικηθεί από τις αστοχίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Β) Όσον αφορά την διατύπωση του Υπουργείου Παιδείας για «ένα σωματείο, την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων» θα ήταν χρήσιμο οι αρμόδιοι να πληροφορηθούν τα ακόλουθα:
Η Ε.Ε.Φ. είναι αποκλειστικώς επιστημονικό σωματείο και «δεν μετέχει σε οιανδήποτε κομματική εκδήλωση» (άρθρο 6 του Καταστατικού της). Είναι η αρχαιότερη φιλολογική εταιρεία της χώρας, η οποία προωθεί και σε διεθνές επίπεδο, ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικῶν Σπουδών, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις κύριες εκφάνσεις του.
Γι’ αυτόν τον σκοπό οργανώνει συνέδρια και ημερίδες και εκδίδει ανελλιπώς, ανά έτος (από το 1948 έως σήμερα), το επιστημονικό περιοδικό ΠΛΑΤΩΝ. Σε αυτό φιλοξενούνται πρωτότυπες δημοσιεύσεις από εγκρατείς επιστήμονες της Ελλάδος και του Εξωτερικού αναφορικά με θέματα Ελληνικού πολιτισμού. Το περιοδικό ΠΛΑΤΩΝ ανταλλάσσεται με περιοδικά και εκδόσεις Πανεπιστημίων, ελληνικών και της αλλοδαπής, και αποστέλλεται στις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου.
Επίσης από το 2000 και εξής εκδίδει παράλληλα και ομότιτλο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Σε αυτό έγκριτοι φιλόλογοι δημοσιεύουν άρθρα διδακτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, τα οποία βοηθούν τον φιλόλογο στο εκπαιδευτικό του έργο.
Συνοπτικά, αυτή είναι η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, όχι οποιοδήποτε σωματείο, όπως ανακριβώς παρουσιάζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
Από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ.