«Με εντυπωσιάζει η καταστροφολογία ορισμένων ιεραρχών και ειδικά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Πρόκειται σαφώς για μια αναδίπλωση της Εκκλησίας πάνω σε πράγματα που είχαν γίνει αποδεκτά» επισήμανε ο ιστορικός και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος,
μιλώντας στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» με τουςΑνδρέα ΠαπασταματίουκαιΈλενα Καραγιάννη στοΠρώτο Πρόγραμμα και στηΦωνή της Ελλάδας.
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε από το 2011 από Επιτροπή αποτελούμενη από θεολόγους, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους εμπιστοσύνης της Εκκλησίας και το πόρισμα περιείχε προτάσεις για αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος με τις οποίες συμπαρατάχθηκαν πολλές διαφορετικές φωνές. Και αυτό γιατί το εν λόγω πόρισμα δεν στόχευε σε μια αντιθρησκευτική εκπαίδευση που κάνει εκπτώσεις στη διαμόρφωση συνειδήσεων των μαθητών, εξήγησε ο κ.Λιάκος. Αντιθέτως λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μάθημα των Θρησκευτικών που μέχρι τώρα ήταν τουλάχιστον μη ελκυστικό για να μη πω «παιδική χαρά», συμπλήρωσε ο κ Λιάκος.
Και πρόσθεσε: Η εποχή ίσα ίσα καλεί να παρέχουμε γνώση στο παιδί για το τι είναι το θρησκευτικό συναίσθημα, να μάθει τι πιστεύει το ίδιο το τι πιστεύει ο άλλος και πώς να συμβιώνει με τον ετερόδοξο και όχι αντίχριστο…Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, να δίνουμε με πιο συστηματικό και σφαιρικό τρόπο τη γνώση του τι πιστεύουμε.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο κ. Λιάκος είπε πως πιστεύει ότι η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε συνάρτηση με την κοινωνία και τις προκλήσεις- αλλαγές του μέλλοντος ώστε να δοθούν τα εφόδια στα παιδιά να πλεύσουν στην αχαρτογράφητη θάλασσα της νέας εποχής, » Δεν κάνουμε εκπαίδευση για το τώρα αλλά για τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο κ. Λίάκος.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ