Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Καντάνου στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων της περιοχής από ““.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    “Δυστυχώς,  έπειτα από τη δημοσίευση στα ηλεκτρονικά μέσα της ΥΑ, με την οποία τα σχολεία της Καντάνου αποχαρακτηρίζονται ως “δυσπρόσιτα”, μια ΥΑ που δεν έλαβε υπόψη ούτε τις διαμαρτυρίες μας, ούτε τις εισηγήσεις του ΠΥΣΔΕ Χανίων, της ΕΛΜΕ Χανίων, των Συλλόγων Γονέων, του δήμου Καντάνου – Σελίνου, της τοπικής κοινωνίας, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για ορισμό των σχολείων της Καντάνου ως δυσπρόσιτα και την αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης.

    Με αυτή την ΥΑ μπαίνει υπογραφή για την υποβάθμιση των σχολείων όλου του δήμου Καντάνου-Σελίνου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς τα σχολεία θα είναι υποστελεχωμένα, αφού δε θα είναι στις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών, θα χάνονται αμέτρητες διδακτικές ώρες, αλλάζουν τα κριτήρια για χωρισμό τμημάτων και γενικότερα η λειτουργία των σχολείων θα καθίσταται δυσχερής…

    Και ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η δυσχερής λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά η μαθητική διαρροή….

    Πιο επίκαιρη και ευκρινής από ποτέ θα είναι η ταξική και οικονομική διαφοροποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους, αφού οι «έχοντες» θα στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία της πρωτεύουσας του νομού για καλύτερη παρεχόμενη εκπαίδευση (με όλες τις συνέπειες για την οικογένεια και την τοπική κοινωνία) και οι «μη έχοντες» θα στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που αργοπεθαίνουν, ή ακόμα χειρότερα θα διακόπτουν τη φοίτηση τους για το «μεροκάματο» ή για τις ανάγκες των χωραφιών και των προβάτων («αφού μάθημα δε γίνεται!») …

    Θυμίζει κάτι; Προηγούμενες δεκαετίες…εμπρός πίσω, λοιπόν!!!!!

    Ως εκ τούτου,  διαμαρτυρόμαστε εντόνως προς κάθε υπεύθυνο για τη μοριοδότηση των σχολείων μας σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία τα σχολεία της Καντάνου μοριοδοτούνται με εννέα (9) αντί έντεκα (11) μορίων, που είναι το ελάχιστο για την κατάταξη των σχολείων μας στη κατηγορία δυσπρόσιτου (ΥΑ 133529/ΓΔ4/7-8-2018 με θέμα: «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»). Δεδομένου ότι κανένα από τα κριτήρια που ίσχυσαν για την προηγούμενη μοριοδότηση δεν άλλαξε στο ελάχιστο, αντιθέτως, πολλά από αυτά επιδεινώθηκαν, εκφράζουμε την έκπληξη, αλλά κυρίως τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή.
Γιατί τα σχολεία της Καντάνου πρέπει να χαρακτηρισθούν ως δυσπρόσιτα
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΘ, με τη χρήση εργαλείων λογισμικού αποτυπώθηκαν τα κριτήρια που αφορούν στον πληθυσμό της έδρας του σχολείου, την οργανικότητα της σχολικής μονάδας, την απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού, το υψόμετρο και τη νησιωτικότητα των περιοχών. Για κάθε σχολική μονάδα, που βρίσκεται εκτός πρωτεύουσας νομού, συνεκτιμήθηκαν η υψομετρική διαφορά κατά την μετάβαση από την πρωτεύουσα του νομού στο σχολείο, η ποιότητα του οδικού δικτύου μέχρι το σχολείο, οι εναλλακτικές διαδρομές πρόσβασης, οι ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου του σχολείου (περιοχή εργοστασίων, περιοχή λιγνιτωρυχείων, μειονοτικά σχολεία, παραμεθόριες περιοχές, τουριστικές περιοχές).

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο πληθυσμός της έδρας της σχολικής μονάδος.

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο πληθυσμός της Καντάνου βαίνει συνεχώς μειούμενος.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Να είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών και καιρικών  συνθηκών

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κακό οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, ομίχλη.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Απουσία μέσων μαζικής μεταφοράς.

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με τα ισχύοντα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης, καθίσταται αδύνατον να χρησιμοποιεί εκπαιδευτικός τα Μ.Μ.Μ. για την προσέλευση του στο σχολείο καθώς και για την αποχώρηση του.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Να βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα σχολεία μας βρίσκονται σε υψόμετρο 425 μέτρων.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Να είναι σε νησιωτικές ή/και παραμεθόριες περιοχές

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Να έχουν, συνήθως, μικρή οργανικότητα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Γυμνάσιο Καντάνου 5 οργανικές, ΕΠΑ.Λ. Καντάνου 6 οργανικές

    Η απόφαση του ΥΠΕΘ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων. Συνακόλουθα η νέα μοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Καντάνου θα επιφέρει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.

   Οι δύσκολες συνθήκες που περιγράψαμε καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη στελέχωση των σχολείων μας με εκπαιδευτικό προσωπικό. Πολλές φορές φτάνει Δεκέμβριος για να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί στα σχολεία, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση των μαθητών μας. Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο μη χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτα θα έχει ως συνέπεια τη μόνιμη υποστελέχωση των σχολείων, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της περιοχής, οι οποίοι, σημειωτέον, στερούνται άλλων διεξόδων και επιλογών.

  Το αίτημά μας είναι οι σχολικές μονάδες της Καντάνου να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτες με τα ελάχιστα μόρια (11) για τους εξαιρετικά σοβαρούς λόγους τους οποίους αναφέραμε.

Με εκτίμηση,

Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και ΕΠΑ.Λ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025