Αντιδρά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην αναστολή της λειτουργίας του διδασκαλείου για τη μειονοτική εκπαίδευση στην Αλεξανδρούπολη και μέμφεται το υπουργείο Παιδείας γιατί αποφάσισε να ιδρύσει κατεύθυνση στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ αποκλειστικά για μειονοτικούς φοιτητές οι οποίοι θα δουλεύουν ως δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.
Μάλιστα, οι αντιδρώντες χρεώνουν «πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές παρεμβάσεις» ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη. Ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης απόφασης του υπουργείου τονίζουν πως, για να γίνει κάποιος δάσκαλος, χρειάζεται τετραετή φοίτηση και όχι φοίτηση δύο χρόνων και μάλιστα παραλληλίζουν το διδασκαλείο με την αλήστου μνήμης ΕΠΑΘ (Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) που την είχε ιδρύσει η χούντα και ήταν το μακρύ χέρι του κράτους στη μειονοτική εκπαίδευση.
Ήταν βέβαια πάγιο αίτημα της μειονότητας και της Αριστεράς η κατάργηση της ΕΠΑΘ, πράγμα που έγινε. Αυτό τελικά που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια σχολή τετραετούς φοίτησης, όπου οι φοιτητές θα αποφοιτούν πλήρως καταρτισμένοι και με άριστη γνώση της τουρκικής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά τους καθήκοντα.
Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:
“Τη Δευτέρα και χωρίς καμία προειδοποίηση το Αρμόδιο Υπουργείο χωρίς καμία τροπολογία αποφάσισε πως οι δάσκαλοι θα πηγαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο εκεί διδασκαλείο.
Κάποιος που επιθυμεί να διδάξει σε μειονοτικό σχολείο στη Θράκη δεν μπορεί πλέον με αυτή την απόφαση.
Είναι κάτι το οποίο μας έχει δυσαρεστήσει καθώς θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο για την περιοχή μας”.
Πηγή: Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Αυγή
www.e-evros.g

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025