Θέμα έχει προκύψει στις σχολικές κοινότητες της Πάτρας και της Αχαΐας αλλά και γενικότερα, με τις αλλαγές που υπάρχουν στα βιβλία των θρησκευτικών.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα βιβλία όλων των βαθμίδων του σχολείου, ξεκινώντας από το δημοτικό και το γυμνάσιο και φτάνοντας έως και το λύκειο. Για αυτό, άλλωστε, τα θρησκευτικά βιβλία άργησαν να έρθουν κατά μία με δύο εβδομάδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Οι αντιδράσεις όμως των γονέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών δεν έχουν να κάνουν τόσο με την καθυστέρηση που υπήρξε, όσο με τα περιεχόμενο των βιβλίων.
Σύμφωνα με αρκετούς γονείς που έριξαν μία ματιά στα βιβλία των θρησκευτικών, το επίσημο θρήσκευμα της Ελλάδος, η Ορθόδοξη πίστη, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και δίνεται μεγαλύτερο βάρος στις υπόλοιπες θρησκείες από τον μουσουλμανισμό και τον ισλαμισμό έως και τον βουδισμό.
Την παρατήρηση αυτή δεν την έκαναν μόνο γονείς, αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές της Θεολογίας που πρόκειται να διδάξουν στα παιδιά τα βιβλία αυτά. Ορισμένοι μάλιστα, εξέφρασαν και ανοικτά τους προβληματισμούς στους μαθητές τους.
Κάποιοι γονείς το προχωρούν ακόμα περισσότερο. Βλέπουν στην διδακτική ύλη των θρησκευτικών, την προσπάθεια για να περάσουν αλλόθρησκα μηνύματα. Ήδη μάλιστα σε σχολείο της Αιγιάλειας, ο προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, πατέρας Αθανάσιος Λιακόπουλος, έχοντας ένα παιδί που φοιτά στην δ’ τάξη του δημοτικού, προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα.
Κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση στη διεύθυνση του σχολείου όπου φοιτά το παιδί του, ζητώντας να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ έφερε το όλο ζήτημα στο σύλλογο των γονέων και των καθηγητών.
Παρόμοιες αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και από άλλους γονείς. Έτσι, το μάθημα των θρησκευτικών πρόκειται να απασχολήσει και την φετινή σχολική χρονιά την επικαιρότητα, δημιουργώντας τους ανάλογους τριγμούς στις σχολικές κοινότητες.