«Μακεδονικό» για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ταράζει τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης! Και μάλιστα χαλάει τα σχέδια του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ελπίζει σε γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου ιδρύματος, στο οποίο θα εντάξει και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) θέτει τώρα θέμα «ονομασίας» των τμημάτων του νέου ιδρύματος, το οποίο μάλιστα θα προσφέρει τετραετείς σπουδές μηχανικού. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα τμήματα μηχανικών του νέου ιδρύματος έχουν τον ίδιο τίτλο με εκείνα του ΕΜΠ! Γεγονός που είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με Τα Νέα.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Το νέο ίδρυμα θα έχει τμήματα με τα ονόματα: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Ναυπηγών Μηχανικών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Το ΕΜΠ έχει ήδη τμήματα με τα ονόματα: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ αναφέρει ότι «ειδικότερα στον τομέα των σπουδών των μηχανικών, η υιοθέτηση των παραπάνω λογικών οδηγεί στη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, που οικειοποιούνται ονομασίες σημερινών γνωστικών αντικειμένων ειδικότητας μηχανικού, χωρίς τα προωθούμενα προγράμματα σπουδών να μπορούν να καλύψουν, εκ των πραγμάτων, ούτε το εύρος ούτε τη δομή των αντίστοιχων ειδικοτήτων, προκαλώντας σύγχυση στους φοιτητές και συνολικά στην ελληνική κοινωνία».
Η αλήθεια είναι ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι το ΕΜΠ δεν είχε μέχρι σήμερα αντιδράσει. Η νέα πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας της χώρας, καθώς θα είναι 4ετούς φοίτησης, με τα υπόλοιπα Πολυτεχνεία της χώρας να παρέχουν 5ετείς σπουδές. Βέβαια, στις 5ετείς σπουδές έχει αναγνωριστεί ένας τίτλος Μάστερ, που όμως δεν μετράει τόσο σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο επιπλέον επιδομάτων για θέσεις στον δημόσιο τομέα.
Την κρίση εντείνει το γεγονός ότι του νέου ιδρύματος θα ηγηθεί ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, τον οποίο πλέον πολλοί από τους συναδέλφους του στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία.
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Εκτός της «ονοματοδοσίας» όμως, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγγέλλουν «οικειοποίηση τίτλων» και προγραμμάτων σπουδών από το νέο ίδρυμα, το οποίο ουσιαστικά στήνεται γύρω από τη νέα πολυτεχνική σχολή. Στην ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος του ΕΜΠ «εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το γεγονός ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε σχέση με τη λειτουργία των ΤΕΙ και τη λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, δεν στηρίζονται σε μια τεκμηριωμένη ακαδημαϊκή ανάλυση, αλλά ικανοποιούν κατά βάση ανάγκες συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τμημάτων και εισάγουν, εμμέσως πλην σαφώς, σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, λογικές διάσπασης των σπουδών».
«Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα έχει επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα των ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών μηχανικού πενταετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις και συνακόλουθα σε μια συνολική υποβάθμιση όλων των τίτλων σπουδών των μηχανικών» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ τονίζει επίσης «την πάγια θέση της ότι η ένταξη σε πανεπιστημιακά τμήματα, είτε υπάρχοντα είτε νέα, οποιασδήποτε κατηγορίας εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού που ισχύουν σήμερα για τα πανεπιστήμια».