«Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Προχωρά σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και, βεβαίως, χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ίδρυσης του νέου στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Κεραμέως προσθέτει ακόμα ότι «με περισσή, δε, υποκρισία, ο πρωθυπουργός μίλησε για επιδίωξη εξωστρέφειας μέσω της δημιουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων, όταν με τον νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μπήκαν σε εποχή περίκλειστης και φοβικής εσωστρέφειας, καθώς φιμώθηκαν τα κατ’ εξοχήν εξωστρεφή προγράμματα, με την εισαγωγή ενός υπέρμετρα περιοριστικού και γραφειοκρατικού πλαισίου».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «υπερ-ρύθμιση, εσωστρέφεια και μιζέρια, αυτό είναι το αληθινό όραμα της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας».

ΚΚΕ

Τη θέση ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας «κινήθηκαν στην γνωστή κατεύθυνση, που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως πελάτες», διατυπώνουν με ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες, αλλά με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς» επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Παράλληλα τονίζουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «έμειναν μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Λέξη δεν αφιέρωσε στα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, τα εργαστήρια. Στη διατήρηση της κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, την κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων».

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας τάσσονται κατά των συγχωνεύσεων που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και ζητούν, μεταξύ άλλων, ενιαία προγράμματα σπουδών που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους, αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα και σύγχρονες υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025