Τα… ψιλά γράμματα των νέων ρυθμίσεων για το ωράριο τους, καθώς και για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, περιμένουν οι εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μετρήσουν την ένταση των αντιδράσεών τους.
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει τις διατάξεις για την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία 30 ώρες την εβδομάδα, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και, τρίτο, τη μη προσμέτρηση της ώρας του γεύματος των μαθητών στις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την Καθημερινή.
Αντιδράσεις προκαλούν οι δύο πρώτες δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας. Η υποχρέωση παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία για όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου –δηλαδή, 30 ώρες– είναι νομοθετημένη από το 1985, ωστόσο μόνο εφόσον έχουν αναλάβει εξωδιδακτικές –κυρίως διοικητικές– εργασίες. Η υποχρέωση παραμονής επαναλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και επιπροσθέτως καθορίζει με λεπτομέρεια ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και πώς θα διασφαλίζεται και θα ελέγχεται η τήρηση της ρύθμισης.
Σε ετοιμότητα
Ως προς τα κριτήρια των συγχωνεύσεων σχολείων, η ΟΛΜΕ είναι σαφώς αρνητική και μάλιστα επέκρινε το υπουργείο Παιδείας ότι μέσω του συστήματος αναμοριοδότησης των σχολείων ανά περιοχή (δυσπρόσιτα κ.λπ.) θα προωθήσει το κλείσιμο σχολείων. Από την άλλη, η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από τις τοπικές ενώσεις καθηγητών (ΕΛΜΕ) να συνεδριάσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ώστε η τελική θέση του κλάδου για τυχόν κινητοποιήσεις να αποφασιστεί στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ το προσεχές Σάββατο 13 Ιανουαρίου.
Ενώ τα σχολεία οδεύουν στην ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υπολογίσουν τις απουσίες με βάση τα νέα δεδομένα.
Με βάση απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, αφού για όλες πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς του μαθητή, και ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος 114. Ωστόσο, προβλέπονται επιπλέον 20 απουσίες, οι οποίες δεν θα υπολογίζονται για έκτακτα περιστατικά υγείας. Επίσης, η διαγωγή των μαθητών θα κρίνεται ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή», αλλά δεν θα αναγράφεται σε κάποιο τίτλο σπουδών.
Υπ. Παιδείας: Δεν μεταβάλλεται το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών