Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, ότι «όποιος εκπαιδευτικός αρνείται την αξιολόγηση δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο». Σε ομάδες αναπληρωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συζητήσεις και τα σχόλια αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση του κλάδου. Δείτε αναλυτκα ενδεικτικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών όπως τις συνέλλεξε το ipaidia.gr
«Βλέπω συζητάτε όλοι για μόνιμο διορισμό. Μονιμότητα δεν υπάρχει, αυτό να ξέρετε πρώτον, άλλωστε το δήλωσε και ο πρωθυπουργός», αναφέρει χαρακτηριστικά αναπληρωτής καθηγητής, σημειώνοντας ότι «αν δεν αξιολογείσαι κάθε δύο χρόνια δεν έχεις θέση στο δημόσιο». Παράλληλα, εκφράζεται το ερώτημα: «Γιατί δεν με αξιολογούσε όταν ήμουν αναπληρωτής με μια βαλίτσα και γυρνούσα σε κάθε νομό να διδάξω; Τώρα γιατί με αξιολογεί; Για να δει αν με φτάνουν τα 786€ του μισθού που θα παίρνω;».
Στο ίδιο κλίμα, άλλος εκπαιδευτικός επισημαίνει: «Αντί να πετάνε τα λεφτά τους σε αξιολογήσεις, καλό είναι να φτιάχνουν κάνα σχολείο, κάνα σοφά, καμιά τουαλέτα κτλ». Οι αναφορές συνοδεύονται από έντονη κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές, με υπενθύμιση ότι «μας κοροϊδεύουν με το να τάζουν τα ψίχουλα» και υπενθύμιση του πρόσφατου παρελθόντος: «Θυμηθείτε ποιος ήταν υπουργός όταν έβγαλε 2500 καθηγητές σε διαθεσιμότητα 2014-2015».
Η αγωνία των αναπληρωτών δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της μονιμότητας. Όπως σημειώνει εκπαιδευτικός, «το χειρότερο όλων είναι ότι οι συνάδελφοι ΔΕΝ έχουν καταλάβει τι σημαίνει αξιολόγηση». Υπογραμμίζει ότι «νομίζουν μάλιστα ότι είναι θετικό επειδή έτσι θα περιοριστεί η αυθαιρεσία», ωστόσο προειδοποιεί πως «πρόκειται για μια αφορμή ιδιωτικοποίησης των σχολείων και κλεισίματος και άλλων, (Ωνάσεια κλπ) με αποτέλεσμα την ανεργία μας και πολλά πολλά άλλα αρνητικά που ουδεμία σχέση έχουν με το πόσο καλοί εκπαιδευτικοί είμαστε».
Στην ίδια κατεύθυνση, γίνεται αναφορά και στο άρθρο 103, παράγραφος 4 του Συντάγματος: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν». Σύμφωνα με τους αναπληρωτές, το σημείο «εφόσον αυτές υπάρχουν» αποτελεί κενό ασφάλειας για τη μονιμότητα, ενώ τονίζεται ότι «η άρνηση της αξιολόγησης είναι ένα ακόμη πρόσχημα της Κυβέρνησης».
Η σύνδεση αξιολόγησης και μονιμότητας χαρακτηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς ως στρατηγική για τη σταδιακή άρση της σταθερότητας στο Δημόσιο. «Η άρση της μονιμότητας είναι δρομολογημένη και έχει εξαγγελθεί ως στόχος από τον τωρινό πρωθυπουργό πριν χρόνια», αναφέρουν, εκτιμώντας ότι «ιδιωτικοποιείται σιγά σιγά η δημόσια εκπαίδευση». Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «η κυβερνητική πολιτική έχει σταματήσει ακόμη και αυτό το μικρό κονδύλι για τη δημόσια εκπαίδευση» και ότι «η σύνδεση της αξιολόγησης με τη μονιμότητα έχει ως στόχο να την άρει, όχι να διασφαλίσει την ποιότητα της», όπως άλλωστε «το έχει πει αυτό ο πρωθυπουργός».
Οι φωνές των αναπληρωτών αναδεικνύουν μια βαθιά ανησυχία για τις κατευθύνσεις που λαμβάνει η εκπαιδευτική πολιτική, την εργασιακή ανασφάλεια και τη συνολικότερη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Δείτε επίσης Αξιολόγηση: «Στο στόχαστρο οι εκπαιδευτικοί που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο»