Ανοίγουν τα σχολεία: Σε μία διαφορετική καθημερινότητα θα εισέλθουν οι μαθητές των σχολείων οι οποίοι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου. Η αρχή γίνεται με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου την 11η Μαΐου ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου, καθώς και οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου.
Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου καθώς χθες, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι ενδεχομένως ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
Τα σχολεία σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς καθώς θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στην τάξη, ενδεχομένως θα καθιερωθεί η εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στην τάξη ενώ παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες μέσα στις τάξεις.
Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα αναφερθούν στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Εκτός από τη φυσική παρουσία των μαθητών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.
Θα κλείνουν σχολεία μετά από κρούσματα;
Ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί από τον Σωτήρη Τσιόδρα, είναι εάν θα κλείνουν τα σχολεία μετά από κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, διατύπωσε ισχυρούς δισταγμούς στο άνοιγμα των μικρότερων βαθμίδων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «Δημοτικά και Νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».
Οι γκρίζες ζώνες
Στη διάρκεια της ενημέρωσης που θα γίνει σήμερα το απόγευμα, μένει να διευκρινιστούν εκτός των ημερομηνιών επιστροφής των μαθητών στα θρανία και οι όροι που θα καθίσουν ξανά σε αυτά.
Δηλαδή, το «καυτό» ζήτημα της απόστασης που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές μέσα στην αίθουσα κι αν θα φορούν μάσκα.
Όπως επίσης, πόσοι μαθητές θα είναι σε κάθε τάξη, αν θα χρειαστεί να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και τι ώρες θα γίνονται τα μαθήματα.
Τι λένε οι ειδικοί
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα στις σχολικές αίθουσες.
«Δεν έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις να μην μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό. Μήπως χρειαζόμαστε λίγο ακόμα χρόνο για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι;» διερωτήθηκε.
Όπως είπε «τον Σεπτέμβριο μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε προετοιμαστεί. Θα ήθελα να δω τις προϋποθέσεις και το ξεκάθαρο πλάνο για να ανοίξουν τα σχολεία» πρόσθεσε.
Η απόφαση για τα δημοτικά
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από τα πολιτικά κόμματα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των γονέων, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής και να κρατήσουν τις αποστάσεις με τους συμμαθητές τους.
Το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό το προσεχές διάστημα και η απόφαση θα ληφθεί όταν θα υπάρχει εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας.
Εάν έχουμε περαιτέρω κάμψη των κρουσμάτων και δεν υπάρξει αναζωπύρωση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τότε σε αυτό το ενδεχόμενο θα εξεταστεί από την κυβέρνηση αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Καθηγητής ΑΠΘ: Γιατί διαφωνώ στο άνοιγμα δημοτικών σχολείων
Ανοίγουν τα σχολεία- Συμβουλές για γονείς και παιδιά : «Ο μη μιλημένος φόβος, γίνεται βουνό»
Γιατί η ΟΛΜΕ αντιδρά στο άνοιγμα των σχολείων