: Διαβάστε αποκλειστικά στο iPaidia.gr πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις και ποιά είναι τα σενάρια για , παράταση έτους και .

Ελπίδα Οικονομίδη –

Το επανέρχεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών με τους μαθητές του Λυκείου να είναι προτεραιότητα,  καθώς βούληση της Κυβέρνησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι να διεξαχθούν κανονικά οι .

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα για όποια απόφαση ληφθεί, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα μπορούσε να επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, χωρίς όμως να αναφερθεί στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Με ένα μεγάλο ποσοστό Λυκείων να μην έχει επαναλειτουργήσει από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, είναι φανερό ότι μία από τις προτεραιότητες είναι η επιστροφή των στις σχολικές τάξεις. Αυτόματα συμπαρασύρονται και οι υπόλοιποι μαθητές Λυκείου όπως και τα Γυμνάσια.

Βέβαια, οι παραπάνω σχεδιασμοί θα μπορούσαν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, καθώς οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί για το κατά πόσο είναι εφικτή μία τέτοια ενέργεια εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η κυβέρνηση.

και λιανεμπόριο εντός Μαρτίου

Όπως όλα δείχνουν ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, προβλέπει τη πρώτη χαλάρωση των μέτρων να έρχεται στις 22 Μαρτίου με ενέργειες που αφορούν το λιανεμπόριο, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα θα μπορούσε να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των Λυκείων.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, εφόσον ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα εκκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα στα

Η επαναλειτουργία των σχολείων θέτει σε εγρήγορση το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του καλείται να μετρήσει τις απώλειες και τον χαμένο χρόνο από τη διδασκαλία, ώστε να λάβει αποφάσεις για την αλλά και για το αν υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής .

Ήδη, η πολιτική ηγεσία ζητάει ανά διαστήματα από τα σχολεία να καταγράψουν την πορεία της ύλης μέσω της τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, όπως αποκλειστικά παρουσιάζει το iPaidia.gr αναμένονται και οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης. Βέβαια, για όλα τα παραπάνω θα υπάρχει καθαρή εικόνα εφόσον οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Κι ενώ η κοινωνική πίεση ιδίως για τους μικρούς μαθητές που μένουν μέσα στο σπίτι είναι μεγάλη και επηρεάζει και την εργασία των γονέων, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν εστιάζουν τόσο στο άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, καθώς σε αυτές τις βαθμίδες υπάρχει περισσότερος χρόνος να δοθεί για παράταση του έτους.

Όπως και πέρσι που δόθηκε σχεδόν όλος ο Ιούνιος για διενέργεια μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση προβληματίζονται κυρίως για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου λόγω των Πανελλαδικών δεν μπορούν να δώσουν παρά λίγες εβδομάδες παράτασης έτους.

Οι Πανελλήνιες 2021 δεν μπορούν να διεξαχθούν πολύ αργότερα από τους για τα μέσα Ιουνίου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αυτόματα ο διαθέσιμος χρόνος σε όλη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και να κρίνεται αβέβαιο κατά πόσο τα σχολεία θα μπορέσουν να καλύψουν ικανοποιητικό μέρος της διδακτέας ύλης ώστε να εξεταστούν οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις και στην , που φέτος θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην Α’ Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025