: Ο ΠΟΥ  βασιζόμενος σε μελέτη που στο Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνει πως “το προσωπικό των σχολείων διατρέχει μικρότερο κίνδυνο στο σχολείο, όταν γίνει σύγκριση με τον ενήλικο πληθυσμό γενικά”. συστήνει πως “το κλείσιμο σχολείων πρέπει να είναι ένα ύστατο μέτρο, πρέπει να είναι προσωρινό και να επιβάλλεται μόνο σε τοπικό επίπεδο στις ζώνες έντονης μετάδοσης”.

“Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η επαναλειτουργία των δεν οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις της μετάδοσης στην κοινότητα ούτε σε κορυφώσεις των μολύνσεων”. “Οι αποδείξεις της χρησιμότητας του κλεισίματος των σχολείων για να μειωθεί η μετάδοση στους κόλπους της κοινότητας δεν είναι ξεκάθαρες”.

Παράλληλα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης νέων μέτρων για τον κορονοϊό την Παρασκευή ανέφερε χαρακτηριστικά πως “καθημερινά έχουμε νεότερα δεδομένα, που υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή και ότι τα σχολεία δεν αποτελούν «οδηγό» της επιδημίας, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο.

Νεότερες μάλιστα επιδημιολογικές μελέτες, οροεπιδημιολογικές μελέτες από τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία, έδειξαν με σαφήνεια ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με το γενικό ενήλικο πληθυσμό.

Τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα στα Δημοτικά σχολεία, μας δείχνουν ότι μόλις 0,2% των τμημάτων στην επικράτεια είναι σε αναστολή, ενώ το ποσοστό των μαθητών του Δημοτικού που εμφάνισαν λοίμωξη ανέρχεται 2 στους 10.000 μαθητές.

Μέχρι σήμερα, και μετά από 3 εβδομάδες λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων, τα δεδομένα τόσο από τον έλεγχο που έγινε με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ όσο και μέσω της πλατφόρμας , η θετικότητα στους εκπαιδευτικούς ήταν 0,13% και 0,15% αντίστοιχα.

Αυξημένη επίπτωση οροθετικότητας στους εκπαιδευτικούς είχαμε μόνο στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο”.

Ο κος Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων παράλληκα στο ΣΚΑΪ διευκρίνησε πως “τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας”.

“Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 έτη η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά κατόπιν αρχίζει και αυξάνει, και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025