: Σήμερα επέστρεψαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις τάξεις τους .Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έπρεπε να έχουν προμηθευτεί το δωρεάν , να έχουν δηλώσει το  αποτέλεσμα του τεστ στην σελίδα και να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες με εκτυπωμένη την υπεύθυνη δήλωση.

 

Mέσα στο Σαββατοκύριακο πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι τα φαρμακεία που λειτουργούσαν Σάββατο ή Κυριακή δεν προμήθευαν δωρεάν πέραν του ωραρίου λειτουργίας. Άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες μέσα στην Κυριακή ήταν η αδυναμία εισόδου στην ιστοσελίδα όπου έπρεπε να δηλωθεί το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οικογένειες έπρεπε να συμπληρώσουν χειρόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις για μάθημα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά το άνοιγμα των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για 3.000 θετικά κορωνοϊού μεταξύ των μαθητριών και μαθητών. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα στοιχεία αυτά που κυκλοφόρησαν σε κάποιες ιστοσελίδες δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως από το , ούτε από το υπουργείο Υγείας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσαν αρμόδιως πηγές, δεν υπήρχε κοινή βάση υπολογισμού των δηλώσεων της πιθανής νόσησης μαθητών και μαθητριών από Covid αφού η επίσημη σελίδα ήταν ανενεργή για αρκετές ώρες την Κυριακή και η δήλωση του αποτελέσματος του σελφ τεστ γινόταν με χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα σελφ τεστ που έκαναν έβγαλαν αποτέλεσμα θετικό. Οταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι, αναστατωμένοι από το αποτέλεσμα του σελφ τεστ που τους έδειχνε να νοσούν με Covid, έκαναν rapid test ή PCR (μοριακό τεστ κορωνοϊού) το αποτέλεσμα σε πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν αρνητικό…

Σύμφωνα με το πρώτο θέμα, στα social media υπήρξαν αρκετές καταγγελίες ότι ενώ το έδειχνε θετικό, η εικόνα αυτή δεν επαληθευόταν και αντιστρεφόταν από το PCR ή το .

Η κατάσταση οδήγησε την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώσει ότι στο σύνολο των 1,6 εκατομμυρίων σελφ τεστ, αριθμός 16.000 τεστ θα μπορούσε να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Με απλά λόγια, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι «το επιστημονικό αποδεκτό όριο για ψευδώς θετικά τεστ είναι 1%. Εφ’ όσον γίνονται 1,6 εκατ. τεστ θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι 16.000 ψευδώς θετικά σελφ τεστ».

Για τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν 3.000 μαθήτριες και μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό έπειτα από τη διενέργεια σελφ τεστ η Αριστοτελία Πελώνη δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Δεν έχω στοιχεία για τα θετικά ή ψευδώς θετικά» απάντησε αφήνοντας να αιωρείται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των θετικών σελφ τεστ που δηλώθηκαν από μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς να είναι ψευδής, άρα πλασματικός.

Ωστόσο, για να μην προκληθεί αναστάτωση σχετικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η πανδημία έχει διασπορά μεγαλύτερη αυτής που περιγράφεται από τις επίσημες ανακοινώσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κάνει σελφ τεστ, να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025