Άνοιγμα σχολείων: Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων με επικρατέστερη ημερομηνία την 7η Ιανουαρίου. Ποιά είναι όμως όλα τα πιθανά σενάρια και ποιές οι σκέψεις των ειδικών για το άνοιγμα τους.
Άνοιγμα σχολείων: «Δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε»
Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την πρόσφατη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού.
Στη συνέχεια, ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ακολούθως μίλησε για την απόφαση της Αγγλίας να «τρέξει» το ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε το εμβόλιο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν οι επιστήμονες, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει».
Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.
«Τα σχολεία αποφασίσαμε να μην ανοίξουν γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα και γιατί κρίναμε ότι με 7 ημέρες με ανοιχτά σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Τέλος, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.
Μητσοτάκης για τηλεκπαίδευση: Δεν είχαμε άλλη επιλογή
«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», είπε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021 που υπερψηφίστηκε με 158 «ναι».
Επισημαίνοντας πως οι επιλογές για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε πως ο αναπτυξιακός προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από την υγειονομική κρίση και ανακοίνωσε μια τεράστιας σημασίας επένδυση που αφορά την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, για την οποία αύριο υπογράφεται επιστολή πρόθεσης συνεργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για «μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους». Συναρτώντας τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ανέφερε ως εθνικό στόχο τη διαρκή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου, ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι «το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-covid εποχής και σε αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός», που όπως τόνισε συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.
Από βήματος επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία εντός του 2021.
Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση
Πριν τον κορονοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήταν έννοιες σχεδόν άγνωστες. Τώρα, παρά τα αρχικά προβλήματα, αποτελούν χειροπιαστές κατακτήσεις. Είδα ότι σπεύσατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να ασκήσετε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας όταν έπεσε ένας server της Cisco στο Λονδίνο. Τώρα, όμως, δεν άκουσα κανένα σχόλιο για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί εν μέσω πανδημίας να έχει όλα τα τμήματα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας.
Γιατί αγανακτείτε; Είχαμε άλλη επιλογή; Όταν τα σχολεία είναι κλειστά -και είναι κλειστά γιατί μας υπέδειξαν οι ειδικοί να είναι κλειστά- το δεύτερο καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να παρακολουθούν μαθήματα ψηφιακά».
Σύψας για άνοιγμα σχολείων: Δεν άνοιξε η αγορά για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία
Υπάρχει μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown, εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψαςμιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Kορονοϊός: Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας
Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.
«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές.
«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα.
«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων «Ένας από τους λόγους που δεν άνοιξε τώρα η αγορά, ήταν για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Ιανουάριο».
«Στόχος είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και εάν όλα πάνε καλά θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και οι άλλες βαθμίδες», συμπλήρωσε.
Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Ίσως να μην ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου – Δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση
Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου άφησε ο Χαράλαμπος Γώγος. Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας απέκλεισε και το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών καθώς προειδοποίησε ότι «με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση»
Πότε ανοίγουν τα σχολεία
«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.
Για τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο καθηγητής.
«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» ,
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «μετά τις γιορτές «πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα» μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο “μαξιλάρι”».
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
Ο Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».
«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.
Τα μέτρα για τα ρεβεγιόν – Ποιοί δεν θα εμβολιαστούν – Ο στόχος για τα σχολεία
Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Ποιά είναι τα πιθανά σενάρια