: Το , επιθυμεί να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και κυρίως τα Λύκεια, ιότι οι μαθητές έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό μακριά από τις σχολικές αίθουσες.

Τι θα γίνει με τα

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, οι υπηρεσίες του υπουργείου επισημαίνουν προς την πολιτική ηγεσία τα προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη ανακύψει και θα πρέπει να λυθούν το επόμενο διάστημα αλλά και σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα σε μαθητές και καθηγητές αλλά και τα ήδη δοκιμασμένα μέτρα μέσα στις σχολικές τάξεις (μάσκες, χρήση αντισηπτικού, αποστάσεις στα διαλλείματα και κατά τις ώρες άφιξης και αποχώρησης).

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα self test θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία. Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτούμε τα λεγόμενα self test, ανίχνευσης του τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του.

Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα , τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του , στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο, το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των πανελλήνιων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά, που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

στα σπίτια

Η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» στα και αυτός είναι και ο λόγος που με νομοθετική διάταξη τα καθιστά υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι λεπτομέρειες για το εγχείρημα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό και πότε ακριβώς θα φτάσουν στα φαρμακεία. Πάντως, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η σκέψη είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία. Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς.

«Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Η ίδια πάντως εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο.

Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι το 30% έχει δηλώσει την πρόθεση να εμβολιαστεί εθελοντικά με τα αδιάθετα εμβόλια, με το νούμερο αυτό να ανεβαίνει κάπως με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από αύριο Παρασκευή, 2 Aπριλίου, ξεκινά η ενεργοποίηση της διαδικασίας ειδοποίησης των εκπαιδευτικών μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Διευκρινίζεται ότι: Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες αποστέλλονται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, αποκλειστικά και μόνο στους Διευθυντές σχολικών μονάδων και φυλάσσονται στο . Τα απαραίτητα στοιχεία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ συλλέγονται στη σχολική μονάδα που υπηρετούν και στην οποία έχουν τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Στη συνεχεία, ομαδοποιούνται και προωθούνται συνολικά, αποκλειστικά και μόνο, στην Ομάδα Συντονισμού Εμβολιασμών, που εδρεύει σε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περαιτέρω οδηγίες μπορούν να δοθούν από την Ομάδα Συντονισμού . Καταρτίζονται ενιαίοι πίνακες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας και σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης, η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά. Η διαδικασία της κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021.

Κατά τα λοιπά, το έχει αποφασίσει την παράταση του σχολικού έτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Άγνωστο είναι ακόμη το θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διεξαχθούν ούτε και φέτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025