: Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα της οικονομίας και των συνολικά στη χώρα στις 7 ή στις 11 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

Ο ίδιος υπογραμμίζει για μία ακόμα φορά ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το τι θα γίνει με τα , μια και εμμένει στην άποψη του ότι δεν πρέπει να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου αλλά αργότερα. «Με ανησυχεί ότι συζητάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, χωρίς να βλέπουμε το τι θα γίνει μετά από αυτό. Δεν πρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα, αλλά αυτό που θα συμβεί. Θεωρώ ότι θα είναι προβληματικό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλάνο που να το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, διότι δεν πρόκειται να έχουμε ανοσία της αγέλης ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό πριν από τον Ιούνιο», υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Υπάρχει μία μικρή αύξηση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων σε σχέση με αυτόν που είχαμε προβλέψει περίπου δύο εβδομάδες πριν. Γι’ αυτήν την εβδομάδα εμείς κάναμε λόγο για 578 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και τελικά ανακοινώθηκαν 651 κατά μέσο όρο. Στο σύνολο των ημερησίων κρουσμάτων η απόκλιση την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου ήταν περίπου 200 κρούσματα.

Είχαμε προβλέψει περίπου 840 και ανακοινώθηκαν 1.047. Δεν είναι ανησυχητική αυτή η απόκλιση για το σύνολο της χώρας. Θα έλεγα ότι κινείται στα όρια της φυσιολογικής διαφοροποίησης. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε, αν πρόκειται για διακύμανση που στηρίζεται στο τυχαίο ή πρόκειται για μία συστηματική διαφοροποίηση.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχουμε και μεγαλύτερη διαφοροποίηση προς τα πάνω στα μέσα του Ιανουαρίου σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας. Μικρή διαφοροποίηση προς το χειρότερο υπάρχει και στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις εορταστικές μέρες, όταν έγιναν λιγότερα τεστ. Είχαμε προβλέψει περίπου 500 την ημέρα και ανακοινώθηκαν περίπου 600 ημερησίως», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025