: Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις στις ευπαθείς ομάδες και τις αναρρωτικές. Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο:

– Άδειες

Ενόψει της έναρξης του διδακτικού έτους 2020-2021 και βάσει της διαμορφωθείσας μέχρι στιγμής κατάστασης όσον αφορά σε μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέες οδηγίες αναφορικά με τις άδειες των εκπαιδευτικών και των ευπαθών ομάδων.

Α. ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Με το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 64 Α΄), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (ΦΕΚ 76 Α΄), θεσμοθετήθηκαν μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων. Κατ’ εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων εκδόθηκε, επιπλέον, – και ισχύει την παρούσα στιγμή – η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 (ΦΕΚ 1856 Β/15-5-2020, ΑΔΑ: ΩΥΥΠ46ΜΤΛ6-ΓΟ2) κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19» με την οποία καθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 κατόπιν της από 13-5-2020 επικαιροποιημένης εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής ως ακολούθως:

1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. 1.2. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης. 1.3. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή. 1.4. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης πνευμονικής πάθησης. 1.5. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία. 1.6. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις. 1.7. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση. 1.8. Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση). 1.9. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).

1.10. Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα HIV ασθενείς με CD4≤200/μL.

1.11. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία. 1.12. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

1.13. Γυναίκες που κυοφορούν. 1. Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ εκτός των σχολικών μονάδων Για τους εκπ/κούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που δεν απασχολούνται σε σχολικές μονάδες (π.χ. ΚΕΣΥ) ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ.

2. Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ των σχολικών μονάδων Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από την προαναφερόμενη ΚΥΑ, παρέχουν τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Στους εν λόγω εκπ/κούς χορηγείται ειδική άδεια απουσίας (από την υποχρέωση παρουσίας τους στη σχολική τους μονάδα), κατόπιν της προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας που χορηγείται για τον σκοπό αυτό (ιατρό του δημοσίου ή ιδιώτη ιατρό), ή άλλα δικαιολογητικά, όπως πχ πιστοποιητικά ΚΕΠΑ εν ισχύ.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, όπως για π.χ. διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα τους για παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας διασφαλιζομένων σε κάθε περίπτωση των όρων υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού. Εξυπακούεται ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του τρόπου μετάβασης και επιστροφής από και προς τον χώρο εργασίας, ιδίως απόσταση, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.

Σε περίπτωση που η μετάβαση των εκπ/κών από και προς το χώρο εργασίας δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις, ήτοι οι εκπ/κοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ προσέρχονται με ίδια μέσα μεταφοράς ή πεζοί, και εφόσον πληρούνται και τα μέτρα προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας, τότε δεν απαιτείται η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025