: Άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με τα και τούτο δεν αφορά μόνο το πότε, αλλά και το , διότι στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο ανοίγματος μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η νέα μείωση των κρουσμάτων  και η διαπίστωση των ειδικών ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει μειωθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα κάτω από τη μονάδα. Μολαταύτα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα – περίπου 600 – ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κοροναϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Το κυβερνητικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα -σε πρώτη φάση- των σχολείων, εφόσον το επιτρέψουν να επιδημιολογικά δεδομένα, και στη συνέχεια του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Στη σταδιακή άρση του , ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των και συγκεκριμένα των δημοτικών, πριν από τις γιορτές, ακόμα και στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Περιμένουμε κάποια στοιχεία ακόμα που αφορούν την κινητικότητα από τα . Μετακινούνται στα δημοτικά 700.000 παιδιά. Αν υπολογιστεί επί δύο (σ.σ. πήγαινε έλα) είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Αν τα στοιχεία δείξουν ότι τα δεδομένα που έχουμε για τα παιδιά είναι ικανοποιητικά, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε την άλλη Δευτέρα, αλλά σύντομα» εξήγησε.

«Στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν επιθυμώ να συμμετέχω»

Κατηγορηματικός για τον ασφαλή τρόπο σταδιακής άρσης του lockdown είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που μιλώντας στο CNN Greece εκτίμησε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πρόωρη και δημιουργεί εφησυχασμό. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του για άρση των μέτρων υπό την προϋπόθεση μείωσης των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό σε διψήφιο αριθμό.

«Στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν επιθυμώ να συμμετέχω. Και αυτό διότι τη θεωρώ πρόωρη που προσφέρει μια ψυχολογική χαλάρωση που αν αποτυπωθεί στην εφαρμογή των μέτρων θα μας κάνει ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Παγώνη: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν από τον Ιανουάριο

Την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν από τον Ιανουάριο εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η κυρία Παγώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο, και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Άνοιγμα μετά τις γιορτές και με τεστ

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104.6, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας για τα περιστατικά μόλυνσης που ανιχνεύθηκαν στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Την ίδια ώρα, όπως είπε, 1.000 τμήματα είχαν κλείσει λόγω κρούσματος.

Πότε αναμένονται οι αποφάσεις

Για το πότε θα είναι σε θέση να δώσει το υπουργείο μια σαφή εικόνα για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η από το νέο έτος μίλησε, η γενική γραμματέας του, Αναστασία Γκίκα.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για τις αποφάσεις του ανοίγματος ή όχι των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ κι εβδομάδες στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. «Πρόθεσή μας να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, είναι σύνθετο θέμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τέλος της εβδομάδας με την εισήγηση των ειδικών» τόνισε η κ. Γκίκα.

Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θέλει να επιστρέψουν οι μαθητές το συντομότερο δυνατόν στις αίθουσες, καθώς: «πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Η δια ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίστανται».

Για το πότε θα είναι σε θέση να δώσει το υπουργείο μια σαφή εικόνα για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή θα πάμε για το νέο έτος, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε ακόμη “πράσινο φως” από τους ειδικούς. Η εισήγησή τους αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα γνωρίζουμε αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στο τέλος της εβδομάδας».

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε συγκεκριμένα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025