Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει αφού τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά για άλλη μια φορά με προβλήματα τα οποία κυρίως εντοπίζονται στον κορονοϊό και στην ενεργειακή κρίση η οποία θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.
Ο κίνδυνος να «παγώσουν» οι σχολικές τάξεις
Τόσο η σχολική κοινότητα όσο και οι δήμοι φοβούνται ότι η κρίση στην ενέργεια θα εκτινάξει στα ύψη τα λειτουργικά τους κόστη και ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν μέσα σε παγωμένες αίθουσες για να κάνουν μάθημα. Φέτος θα προστεθεί στα έξοδα και λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 μ.μ , κάτι που αφορά το 50% δημοτικών και νηπιαγωγείων της χώρας το οποίο θα εφαρμόσει την επέκταση του ωραρίου. Το θέμα προκαλεί την έντονη ανησυχία γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.
Μάλιστα οι δήμοι αποφάσισαν να ζητήσουν επιπλέον χρήματα ,θέμα, που θα συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη στη συνάντηση, που ορίστηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, που διαχειρίζονται οι δήμοι, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας να διεκδικεί από την κυβέρνηση, γενναία αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Όπως μάλιστα λέει η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, « η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μια γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση για την παιδεία και το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών». Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) στην συνάντηση που είχαν προχτές (2 Σεπτεμβρίου) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την κυρία Κεραμέως να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να δοθούν φέτος στα σχολεία επιπλέον κονδύλια για τη θέρμανση και την καθαριότητα τους.
Ο φόβος για τον κορονοϊό
Αγωνία επικρατεί και για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό καθώς όπως ήδη έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τα σχολεία φέτος θα ξεκινήσουν σε συνθήκες κανονικότητας όπως και η υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη αγωνία στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως σε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι.
Tα μέτρα για τον κορονοϊό στα σχολεία που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «υπερμεγέθεις τάξεις και υγειονομικά ανοχύρωτα σχολεία, δήθεν πρωτόκολλα και παραβιάσεις των οδηγιών του ΕΟΔΥ, υψηλά ποσοστά νόσησης του μαθητικού πληθυσμού και κλειστά σχολεία για διάστημα-ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα».
Μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό
Την ερχόμενη εβδομάδα θα διευκρινιστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι:
· Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
· Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
· Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
· Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
· Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
· Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
· Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.