: Δήλωση των Γιάννη Σαμοΐλη και Χρίστου Σόφη, μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ εκπροσώπων των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων ΔΕ

Η ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 06/09 το απόγευμα συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους καθώς και η έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ήταν γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι δηλαδή δεν θα μειώσει τα παιδιά στα τμήματα ούτε και θα προσλάβει εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, δεν θα πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ευθύνη του ΕΟΔΥ κλπ. Με δύο λόγια αρνήθηκε για μια ακόμα φορά την ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.

Στην τοποθέτησή μας επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και χρειάζεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στην επιμονή μας μάλιστα να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για να υπάρχει επαρκής επιτήρηση της πανδημίας και να μην κινείται η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα «τυφλά», η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επεσήμανε κυνικά πως έχουν ήδη παρθεί μέτρα και αυτά είναι … το εμβόλιο! Όπως μας είπε η υφυπουργός, για τους εκπαιδευτικούς που έχουν εμβολιαστεί δεν υπάρχει ανάγκη για τεστ. Ακόμα παραπέρα υπογράμμισε πως «η πολιτεία έκανε το μείζον, δηλαδή εξασφάλισε δωρεάν εμβόλια για όλους, επομένως δεν μπορεί να πληρώνει και για τα τεστ μιας μικρής μερίδας που αρνείται να εμβολιαστεί. Ας πληρώσουν λοιπόν κάτι και αυτοί από την τσέπη τους!». Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ όχι μόνο επανέλαβε το κυβερνητικό δόγμα της ατομικής ευθύνης αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας πως θα εφαρμόσει την διχαστική και εκδικητική πολιτική του έμμεσου υποχρεωτικού εμβολιασμού για να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την απουσία μέτρων στα σχολεία και να τις χρεώσει στους εκπαιδευτικούς.

Για τα ολιγομελή και την έγκρισή τους, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα Υπουργική Απόφαση που να ανοίγει επιπλέον τμήματα. Αντίθετα θα δουν μόνο ορισμένες ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχουν «λάθη του αλγόριθμου». Χαρακτήρισαν μάλιστα ως «παθογένεια» που «πρέπει να αντιμετωπιστεί» το δικαίωμα του κάθε μαθητή να μπορεί να μορφώνεται ανεμπόδιστα στο σχολείο του. Για την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ η περικοπή ολιγομελών τμημάτων, ο διωγμός μαθητών ακόμα και από τα σχολεία που φοιτούν για να βρουν ειδικότητα και Ομάδα Προσανατολισμού της επιλογής τους βαφτίζεται ως «εξορθολογισμός» με το επιχείρημα ότι «δεν είναι δυνατό να εγκρίνονται τμήματα με 2 και 3 παιδιά». Δείγμα της θρασύτατης πολιτικής τους σε βάρος των μαθητών ήταν η δήλωση της ηγεσίας πως «οι δάσκαλοι είναι χρήσιμοι εκεί που υπάρχουν παιδιά», με την οποία προανήγγειλαν επί της ουσίας εκδίωξη μαθητών σε διαφορετικά σχολεία και μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά στο όνομα των περικοπών των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση. Δεν ίδρωσε το αυτί της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ μπροστά στο βέβαιο ενδεχόμενο να μετακινηθούν μαθητές πολλά χιλιόμετρα ακόμα και σε άλλη πόλη στην επαρχία. Για την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα σχολικά λεωφορεία επιβαρύνουν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών!

Παρά το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έκανε σαφές ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον κλάδο και την μαζική αντίσταση που πρόβαλε την προηγούμενη χρονιά, εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές περί πειθαρχικών διώξεων σε όσους συνταχθούν με τις αγωνιστικές αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων.

Συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχωρά σε όλα τα μέτωπα ακάθεκτη και μόνο η μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου μπορεί να την ανακόψει. Με δεδομένο λοιπόν αυτό, θεωρούμε επιβεβλημένο το επόμενο διάστημα

  1. Να πραγματοποιηθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ. Η ΟΛΜΕ να αποφασίσει και να πραγματοποιήσει μέσα στο Σεπτέμβρη Γενική Συνέλευση Προέδρων.
  2. Να στηρίξουμε αποφασιστικά με τη συμμετοχή μας το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15/9 και να προχωρήσουμε τον αγώνα μας με απεργία μέσα στον Οκτώβρη κλιμακώνοντας παραπέρα τη δράση μας!
  3. Να επιμένουμε αποφασιστικά και μαζικά στην απεργία – αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης! Η ΟΛΜΕ να επικαιροποιήσει άμεσα την απόφαση για απεργία – αποχή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025