Ποιό είναι το εναλλακτικό σχέδιο δράσης τόσο για τα όσο και για την κοινωνία

«Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια», υποστηρίζει στο iatropedia ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Προσαρμοζόμαστε με την εξέλιξη της πανδημίας και κινούμαστε ανάλογα με τις επιταγές της», ήταν το σκεπτικό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την χαλάρωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και υποχρεωτικών self test στα , με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Με βάση τα δεδομένα εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -γιατί ο ιός δεν είναι κάτι ενδημικό- βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει παρατηρηθεί, επίσης, ούτε στην Ελλάδα να δημιουργεί ο ιός ιδιαίτερο πρόβλημα. Οπότε ξεκινάμε χαλαρά», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπέρμαχος της άποψης -εντός και εκτός της Επιτροπής των Επιδημιολόγων- οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία με τα περιοριστικά μέτρα της περσινής χρονιάς, ο επιστήμονας εξηγεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η παράτολμη-για κάποιους- απόφαση: Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, όπως λέει.

Στη συνέχεια, η κατάσταση θα επανεξεταστεί, όπως δηλώνει στο iatropedia:

«Ο βασικός δείκτης που καθορίζει αν θα χρειαστούν μέτρα είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Κυρίως οι διασωληνωμένοι. Οπότε αν το χειμώνα δούμε ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς αντίστοιχους του περσινού χειμώνα, είναι πιθανόν να επανέλθουν κάποια μέτρα. Αλλά δεν θα επανέλθουν μόνο στα σχολεία, θα επανέλθουν παντού. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά μικρή. Απλά δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθούμε», υπογραμμίζει.

Μετά τα τέλη Οκτώβρη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ κατά 10 με 20%

H συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη (30/8) έδωσε το πράσινο φως στους μαθητές να επανέλθουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς τα υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

Η αποκλιμάκωση στη χώρα ήταν δεδομένη και φάνηκε ξεκάθαρα, στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 έως 20% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με αυτή του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη συμπεριφορά του ιού τα τελευταία 2,5 χρόνια:

«Περιμένουμε συνήθως μία αύξηση της μεταδοτικότητας κάθε χρονιά, γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο, της τάξης του 10 με 20%», τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:

«Αν δείτε αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη χρονιά, αυτό συμβαίνει: Ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει. Έχει σχέση με τη θερμοκρασία. Άρα λοιπόν μπορεί να φτάσει και στο 30%, αλλά μεσοσταθμικά το υπολογίζουμε γύρω στο 20%. Άρα πιθανώς θα δούμε μια αντίστοιχη αύξηση της πίεσης».

Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν τους κυκλοφορούντες ιούς, Όμικρον 4 και 5. Εάν εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος με απρόβλεπτη συμπεριφορά που δεν ανήκει στην “οικογένεια” των παραλλαγών της Όμικρον, τότε η παραπάνω εικόνα μπορεί να ανατραπεί, λέει ο ειδικός.

«Οκτώβρη με Δεκέμβρη υπολογίζουμε την αύξηση αυτή που προανέφερα, με βάση το στέλεχος που έχουμε σήμερα. Εάν τώρα εμφανιστεί ένα στέλεχος διαφορετικό, θα αλλάξουν τα πράγματα. Όπως πέρυσι που θα θυμάστε, ότι εμφανίστηκε η Όμικρον για πρώτη φορά στις αρχές Δεκέμβρη στη νότια Αφρική και σε εμάς στην Ελλάδα, ήρθε στα τέλη Δεκέμβρη. Εκεί τότε είχαμε μια απρόβλεπτη “έκρηξη” της διασποράς», σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Στην περίπτωση αυτή -που δεν έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί- η διασπορά της πανδημίας μπορεί να μεταβληθεί και να διαφοροποιηθεί από τις επιστημονικές προβλέψεις, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

«Με βάση τα στελέχη της Όμικρον και της μεταδοτικότητας που βλέπουμε τώρα, υπολογίζουμε πως εκεί περίπου θα κυμανθεί. Αυτό είναι ένα σενάριο. Υπάρχει, όμως, και σενάριο που αλλάζει η κατάσταση. Αν δηλαδή, έρθει ένα στέλεχος τελείως διαφορετικό, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τότε δεν μπορούμε να το προβλέψουμε το αποτέλεσμα», παραδέχεται ο επιδημιολόγος.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν θα διστάσουν να επιστρατεύσουν plan b’, το οποίο -στην περίπτωση που ο νέος ιός δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει την εικόνα της πανδημίας- μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και επαναφορά μέτρων.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και εάν συμβεί κάτι, για παράδειγμα όπως είπα, ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που αλλάζει την κατάσταση και την επιδημιολογική εικόνα, τότε μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Βέβαια αυτό είναι ένα σενάριο. Ένα plan b … εάν και εφόσον… Υπάρχει plan b, αλλά η πιθανότητα να συμβεί είναι εξαιρετικά μικρή», καταλήγει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025