Βουλευτική παρέμβαση για το πρόβλημα στην φοιτητών των ΑΕΙ – Ερώτηση για την στη Βουλή

Σοβαρές ανησυχίες για τη λειτουργία του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) εκφράζει με κοινοβουλευτική της ερώτηση η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ασημακοπούλου. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Οικονομικών, με επίκεντρο τις πρόσφατες αλλαγές που επηρεάζουν το καθεστώς αποζημίωσης των φοιτητών.

Όπως επισημαίνει η κα Ασημακοπούλου, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στον ακαδημαϊκό κόσμο λόγω της σημαντικής μείωσης που παρατηρείται στην οικονομική αποζημίωση των φοιτητών για την πρακτική τους άσκηση. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο, καθώς η πρακτική είναι υποχρεωτικό μέρος των σπουδών για πολλούς φοιτητές, οι οποίοι καλούνται πλέον να την πραγματοποιήσουν υπό δυσμενέστερους οικονομικούς όρους.

Δείτε επίσης

Η βουλευτής επισημαίνει πως, με βάση την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 132791/Κ5/2023), οι μαθητευόμενοι του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» αποζημιώνονται με το 95% του κατώτατου ημερομισθίου, ενώ αντίθετα οι φοιτητές των ΑΕΙ που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση λαμβάνουν πλέον πολύ μικρότερο ποσό. Παράλληλα, παρατηρούνται δυσλειτουργίες σε σχέση με το ποιοι φορείς είναι πλέον υπεύθυνοι για την καταβολή της αποζημίωσης, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του θεσμού.

Η κα Ασημακοπούλου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος πρακτικής άσκησης. Συγκεκριμένα, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει:

Τη δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομικής αποζημίωσης των φοιτητών που συμμετέχουν σε πρακτικές ασκήσεις.

Την αναγνώριση και κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και στέγασης των φοιτητών για το διάστημα που διαρκεί η πρακτική.

Την αποσαφήνιση των υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων φορέων όσον αφορά την καταβολή της αποζημίωσης.

Η παρέμβαση αυτή αναδεικνύει ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τη φοιτητική κοινότητα και εγείρει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη των νέων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους προετοιμασίας.

Δείτε επίσης