ΟΙΕΛΕ: Επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των κατόχων παράνομων τίτλων είναι 3.073
Ένα βήμα πιο κοντά «φέρνει» την επίλυση του θέματος των παράτυπων τίτλων σπουδών που έδιναν 17 ιδιωτικά της περιφέρειας μέχρι και το 2008 -οπότε και τους επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις- το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη βουλή. Ειδικότερα, περιλαμβάνει εξουσιοδοτική ρύθμιση στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες διεξαγωγής των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων για τους αποφοίτους Α ́ Κύκλου και Β ́ Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.).
Το άρθρο 72 του ν/σ προβλέπει ότι τα πτυχία τους «καθίστανται εξ υπαρχής ανίσχυρα σε περίπτωση μη επιτυχούς ή μη συμμετοχής των κατόχων των ως άνω πτυχίων στις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις». Το θέμα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών εργαζομένων, με τον βασικό προβληματισμό τους να αφορά στο τί θα γίνει με όσους έχουν ήδη διοριστεί.
Ακόμη, προβλέπεται επιπλέον ότι με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, τα Ιδιωτικά Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, η εξεταστέα ύλη για την οποία εκφέρει γνώμη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο τρόπος αξιολόγησης, ο τύπος και το περιεχόμενο του χορηγούμενου τίτλου σπουδών Α΄ και Β΄ κύκλου των Ιδιωτικών Τ.Ε.Ε., η καταβολή παραβόλου και η συγκρότηση των αναγκαίων ατομικών και συλλογικών οργάνων που αποδεδειγμένα συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες οργάνωσης, διεξαγωγής, υποστήριξης, βαθμολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.
Με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο συστήνονται τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα, καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών και προσδιορίζεται το ύψος του παραβόλου συμμετοχής. Τέλος, προβλέπεται ότι τα θέματα των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων προκύπτουν αποκλειστικώς από κεντρική επιτροπή εξετάσεων που έχει τη συνολική ευθύνη των εξετάσεων.
«Οι ανωτέρω τροποποιήσεις συνιστούν υποχρεωτική ενέργεια της Διοίκησης σε συμμόρφωση με σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, θεραπεύοντας, μέσω της συμμετοχής στις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 3577/2007, κάθε μη σύννομη περίπτωση χορήγησης πτυχίου και ρυθμίζοντας τα ζητήματα της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των μη σύννομα χορηγηθέντων πτυχίων των ως άνω Τ.Ε.Ε.», επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου
3.073 οι κάτοχοι παράνομων τίτλων
Η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανακοίνωνε την Παρασκευή “επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των κατόχων παράνομων τίτλων είναι 3.073”. “Ωστόσο μόλις το ένα τρίτο από αυτούς (1.186) έχουν την ειδικότητα «Βοηθών Νοσηλευτικής». Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτούς, οι 1100 περίπου ήταν απόφοιτοι των δύο «αμαρτωλών» ιδιωτικών ΤΕΕ της Άρτας «Τομή» και «Ευρώπη». Από αυτούς, μόλις οι μισοί έχουν διοριστεί στο δημόσιο (οι υπόλοιποι, μετά τις χθεσινές ενέργειες υπουργείου Παιδείας – ΑΣΕΠ, δεν έχουν πλέον πρόσβαση για διορισμό στο δημόσιο, καθώς οι τίτλοι τους ακυρώθηκαν). Τα στοιχεία αυτά θα κοινοποιηθούν και στο ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ”.
Τα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α’ Κύκλου Β’ Κύκλου
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 51 33
ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦ/ΜΩΝ 1 1
ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 555 631
Εδώ η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ
Δυσκολεύουν οι άδειες για Κολέγια, ΙΕΚ, ΚΔΒΜ
Με το ίδιο ν/σ καθιερώνεται εκ νέου η υποχρέωση υποβολής προς έγκριση των προγραμμάτων σπουδών των Κολεγίων, των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Δύο, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους, ώστε να ελέγχεται η επιστημονικότητα και η καταλληλότητα των προγραμμάτων αυτών .
Η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των προγραμμάτων σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια του θέματος που είχε προκύψει με την αδειοδότηση Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας προ μηνών, για τα «προγράμματα σπουδών» του οποίου δεν προβλεπόταν κάποιος συγκεκριμένος έλεγχος. Αντίστοιχα εργαστήρια, όπως της ομοιοπαθητικής, για παράδειγμα, έχουν προκαλέσει κατά καιρούς «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ.