Άνοιγμα σχολείων: Γιατί θα αξιολογηθούν εκ νέου τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί περιμένουν με αγωνία τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σχολεία στην πορεία της πανδημίας.
Μάλιστα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είπε στην ενημέρωση της Πέμπτης: Λόγω του αυξημένου συστηματικού ελέγχου στα πλαίσια λειτουργίας των σχολείων, καθώς και της αύξησης της κινητικότητας των παιδιών, όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης «η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα».
Η αποκάλυψη Σύψα για τα σχολεία
Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «τελεσίδικο» το να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες εκφράζοντας την ελπίδα «με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν να βγει η σχολική χρονιά».
Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι «υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και γι’ αυτό στα πρωτοκόλλα που εισηγηθήκαμε υπάρχει προθεσμία 1 μηνός για επαναξιολόγηση. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα».
Όπως είπε, δε, η μετάλλαξη Δέλτα θα μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί» εκτιμώντας ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί» συμπληρώνοντας πως «όλα τα παιδιά που πάνε στο σχολείο θα εκτεθούν στον ιό».
Λουκίδης: Δύσκολη η εξίσωση για τα σχολεία
Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε στο Newsbomb ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης τονίζοντας ότι τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια σταθεροποίηση.
«Επίσης εκτός από την σταθεροποίηση στους αριθμούς, κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων, υπάρχει μια διαφοροποίηση στα ηλικιακά και γεωγραφικά δεδομένα. Ειδικότερα, πλέον νοσούν περισσότεροι νέοι (20%-25% άτομα κάτω των 18 ετών), ενώ πλέον έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και έχει αυξηθεί σε άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει πάει καλύτερα στην Αττική», ανέφερε ο κ. Λουκίδης.
Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το άνοιγμα σχολείων είναι μια δύσκολη εξίσωση αφού το αν τηρηθεί το μέτρο του 50 +1 (ποσοστό με το οποίο θα κλείνει ένα τμήμα), θα εξαρτηθεί από την δυναμική της μόλυνσης».