Αναστάτωση στην κοινότητα των ΑΕΙ, λόγω της παρουσίας της , στα δύο μεγαλύτερα ΑΕΙ της Αθήνας (Πολυτεχνείο και ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, στη Θεσσαλονίκη άγνωστοι έσπασαν τα μηχανήματα ελέγχου (τουρνικέ) που είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου. Στην Αθήνα φοιτητές «εγκαταστάθηκαν» έξω από τα δυο ιδρύματα προκειμένου να εμποδίσουν το νέο σώμα της Αστυνομίας να εισέλθει στους χώρους των ιδρυμάτων.

Πραγματοποίησαν συλλαλητήρια και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας έξω από τις και την απρόκλητη επίθεση με χημικά απέναντι σε φοιτητές. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι, να κάνουν κάθε απόγευμα πολύμορφες δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης. Να πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου συλλαλητήριο στα Προπύλαια και την Παρασκευή 9 του μήνα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων.
Η ανακοίνωση των φοιτητών

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές βάζοντας «στα μουλωχτά» την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της από την αποφασιστική στάση των συλλόγων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Όπως υπογραμμίζουν «τη στιγμή που οι οικογένειες μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις μας με την παρουσία της αστυνομίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Οι προφάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «πάταξης της εγκληματικότητας» δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά αφού οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται σε απλούς φοιτητές.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Όπως τονίζουν οι φοιτητές αντιπροσωπεία φοιτητών και της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «καταθέσαμε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου το αίτημα τον φοιτητών να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές! Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι «με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Αποδεικνύεται πώς η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί. Δυστυχώς για αυτήν οι φοιτητές είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο της αστυνομίας στα ιδρύματα, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση, για δωρεάν σπουδές. Σημαντικές ευθύνες αναλαμβάνουν και οι πρυτανικές αρχές συναινώντας στον κρατικό αυταρχισμό μέσα στα Πανεπιστήμια.

Ψυχραιμία συνιστούν καθηγητές

Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία τονίζει σε ανακοίνωσή της η Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας μέσω του κοσμήτορα της σχολής Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι «οι σκηνές έντασης στην πανεπιστημιούπολη μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Απροειδοποίητες δράσεις και μάλιστα κατά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου μας ξαφνιάζουν δυσάρεστα. Η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα. Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία προκειμένου να προωθηθούν λύσεις που θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές συμβατές με τη θεσμική ακαδημαϊκή παράδοση».

Ανακοίνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η εγκαθίδρυση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μία πρόταση για την οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αγωνιστεί σκληρά, εχθές πήρε σάρκα και οστά, σε δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας, το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για άλλη μία φορά σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού των Δημοσίων Ελληνικών Πανεπιστημίων, γίναμε μάρτυρες της ματαιοδοξίας μιας τραγικής μειοψηφίας που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο «ασφάλεια». Είναι αυτή η μειοψηφία, που μοχθεί για στέκια και μολότοφ, είναι η ίδια η Αριστερά, που τα υπερασπίζεται, ακόμα και όταν στη θέση τους χτίζονται βιβλιοθήκες. Αλλά το άσυλο ανομίας τους τελείωσε. Ακόμη λοιπόν και αν κάποιοι με τη σιωπή τους εθελοτυφλούν, δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως σε κάθε παραβατικό στοιχείο, για εμάς στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ουδέποτε υπήρξαν διλήμματα και δεν θα σιωπήσουμε .Μπροστά σε ασφαλή πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν υπάρχουν διλήμματα. Το ίδιο και για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ασφάλεια των φοιτητών μέσα στον χώρο που σπουδάζουν ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και εμείς με αυτούς τους φοιτητές είμαστε. Με όλους όσοι θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Με όλους όσοι επιτέλους σήμερα νιώθουν ασφαλείς. Το δικαιούνται. Σήμερα τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν εκεί που ανήκουν. Στους πραγματικούς φοιτητές τους.
Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Παιδείας

Απαντήσεις για όλα τα θέματα, που αφορούν στην έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς δίνει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας θα αναφερθεί στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, για την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για τις αλλαγές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025