Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει όσες δεκαετίες υφίσταται ο θεσμός του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, και πρέπει επιτέλους να διευθετηθεί, είναι οι άδειες μητρότητας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, οι οποίες αν και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τις μόνιμες συναδέλφους τους προς το εκπαιδευτικό σύστημα, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην απολαμβάνουν κανένα δικαίωμα σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Γιατί ο χρόνος που προβλέπεται για την άδεια μητρότητας είναι μόλις 119 ημέρες.
Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει ότι στις αναπληρώτριες η συνολική άδεια μητρότητας είναι 119 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά, ενώ ισχύει η αναρρωτική άδεια των 15 ημερών σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Για τις μόνιμες η άδεια μητρότητας, όπως ορίζεται στον Υπαλληλικό Κώδικα, προβλέπει 7 μήνες επαπειλούμενης κύησης, 2 μήνες κύησης, 3 μήνες λοχείας και 9 μήνες ανατροφής. Η άνιση και άδικη αντιμετώπιση των αναπληρωτριών σε σχέση με τις μόνιμες συναδέλφους τους είναι προφανής. Επίσης η εξάμηνη άδεια προστασίας της μητρότητας για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, παρότι οι ασφαλιστικές εισφορές ενός ιδιωτικού υπαλλήλου και ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού είναι οι ίδιες.
Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως αυτό προβλέπεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ετών 2004-2005, ή και της ετήσιας κανονικής άδειας εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
Μαρία Σπανού
Πρόεδρος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών