Xορηγηθείσα άδεια σε αναπληρωτές που υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες συνολικά ανά σχολικό έτος δεν δύναται να αναγνωριστεί ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε απάντηση ερώτησης Βουλευτών.

Στην απάντηση παρατίθενται γνωμοδοτήσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. για το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπ/κών ΕΑΕ για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας.

  • «Σύμφωνα με την αριθ. 412/2008 Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει δεκτή από το αρμόδιο Όργανο, «ως προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή εκπαιδευτικού για την ένταξη του στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών νοείται η πραγματική παροχή υπηρεσιών διδασκαλίας με την ιδιότητα του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, η οποία και δικαιολογεί, άλλωστε, το διορισμό του σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού με τα ποσοστά που οι ως άνω διατάξεις προβλέπουν, με βάση την υπάρχουσα διδακτική εμπειρία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού (Σχ. Γν. ΝΣΚ 68/2005 και 412/2008)».
  • Ομοίως, στην αριθ. 145/2015 πρόσφατη Γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος του ΝΣΚ, η οποία έχει γίνει δεκτή από το αρμόδιο Όργανο, όπου και εξετάζεται το ζήτημα της προσμέτρησης της νομίμως χορηγηθείσας γονικής άδειας ανατροφής τέκνων (άρθρα 50 και 51 του ν. 4075/2012 ΦΕΚ 89/Α’/11.04.2012) στους πίνακες αναπληρωτών και στους πίνακες του άρθρου 3 του Ν.3848/2010 (επόμενου γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ), διατυπώνεται η, δεσμευτική για την Διοίκηση, άποψη ότι «δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής (εκπαιδευτικής) προϋπηρεσίας, ο χρόνος απουσίας των προσωρινών αναπληρωτών από την εργασία τους, λόγω νομίμως χορηγηθείσας γονικής άδειας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4075/2012».

Όπως αναφέρθηκε βάσει των ανωτέρω, χορηγηθείσα άδεια που υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες συνολικά ανά σχολικό έτος δεν δύναται να αναγνωριστεί ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025