Τι αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΑΔ για τους .

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί οι επισκέψεις της Υπουργού Παιδείας, κας Νίκης Κεραμέως, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, προκειμένου να συζητηθούν επίκαιρα θέματα, που σχετίζονται με την Παιδεία.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν θα πραγματοποιηθούν νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023, η Υπουργός αποφεύγει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση και αντί να καταθέσει τα μελλοντικά σχέδια και τις προθέσεις του Υπουργείου, σχετικά με αυτό το ζήτημα, προβαίνει σε απαρίθμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και επαναλαμβάνει τον αριθμό των διορισμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε πρόσφατη εμφάνισή της σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε πως λόγω της εκλογικής αναμέτρησης δεν βλέπει πώς θα μπορούσαν να γίνουν διορισμοί το καλοκαίρι του 2023.

Αν και σε αρκετούς δημόσιους φορείς έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις για μόνιμους διορισμούς το 2023, η κυρία Υπουργός φαίνεται να μη θέλει να δρομολογήσει νέους μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση, παρά τα τεράστια κενά που θα προκύψουν για ακόμη μια χρονιά, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο Παιδείας με ποιον τρόπο θα καλύψει αυτά τα κενά, εάν δεν
γίνουν εκ νέου διορισμοί εκπαιδευτικών; Θα τα καλύψει με προσλήψεις αναπληρωτών; Εάν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν φτάσει στις 45.000, τότε πού θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά; Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη στρεβλή εφαρμογή του θεσμού του αναπληρωτή, ο οποίος θα έπρεπε να κάνει αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή να αναπληρώνει μόνο σε έκτακτες ανάγκες; Είναι άξιο απορίας πώς θα μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών, εάν δεν καλυφθούν τα οργανικά κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών το τρέχον έτος.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει δημοσιεύματα, τα οποία υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή 30 νομοσχέδια πριν τις εκλογές. Ένα από αυτά τα νομοσχέδια φέρει τον τίτλο “Νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών”. Ζητάμε να διευκρινιστεί σε τι αναφέρεται αυτό το νομοσχέδιο και να τοποθετηθεί το Υπουργείο σχετικά με τις προθέσεις του.

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά πως δεν μπορεί να αλλάζει το σύστημα επιλογής εκπαιδευτικών τόσο συχνά και πως σε περίπτωση εφαρμογής συστήματος που θα περιλαμβάνει γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας θα μας βρει σύσσωμους απέναντί του. Επιπλέον, ζητάμε να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο τρόπος υπολογισμού των οργανικών κενών και να δίνονται στη δημοσιότητα οι αντίστοιχοι πίνακες Α, Β και Γ για κάθε περιοχή μετάθεσης, βάσει των οποίων προσδιορίζονται τα οργανικά κενά.

Αντίστοιχα, θα πρέπει κάθε χρόνο να δημοσιοποιείται ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών που βγαίνουν σε σύνταξη ανά ειδικότητα.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα επιθυμούμε ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο. Έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος όμως αναβάλλει συνεχώς τη συνάντησή μας. Το Υπουργείο οφείλει να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025