Διορισμοί: Τι ζητούν οι αναπληρωτές φιλόλογοι
Προτείνουν τη σύνταξη δυο πινάκων μετά τη διενέργεια του ΑΣΕΠ
Μια δίκαιη ρύθμιση του νόμου 3848/2010 ζητούν οι αναπληρωτές φιλόλογοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα ζητούν μετά τη διενέργεια του ΑΣΕΠ να συνταχθούν δύο πίνακες, από τους οποίους θα γίνονται οι διορισμοί και οι κλήσεις αναπληρωτών: σε ποσοστό 60% οι διοριστέοι του νέου ΑΣΕΠ και 40% οι επιτυχόντες των δύο τελευταίων διαγωνισμών (2006 & 2008), καθώς οι τελευταίοι εγκλωβίστηκαν στους κλειδωμένους πίνακες, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι και χωρίς το Υπουργείο να λάβει μέριμνα για την τύχη τους.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑΣΑΦ) με αφορμή την ανάγκη διορισμού μόνιμου προσωπικού, και όντας εγκλωβισμένοι στους κλειστούς πίνακες, θίγει το θέμα της απαραίτητης επιτυχίας στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως κριτήριο σε κάθε πρόσληψη αναπληρωτή και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Το υπουργείο Παιδείας οφείλει, σύμφωνα με τον ΠΑΣΑΦ, να μεριμνήσει για τους – εγκλωβισμένους στους πίνακες αναπληρωτών – επιτυχόντες ΑΣΕΠ, στους οποίους είχε δημιουργηθεί η προσδοκία διενέργειας νέου διαγωνισμού ήδη από το 2011, και να τους προτάξει σε κάθε σκέψη για μόνιμους διορισμούς.
Επίσης, οι αναπληρωτές φιλόλογοι ζητούν την άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς αντίστοιχα προγράμματα δήμων ξεκινούν με το άνοιγμα των σχολείων και την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών.
Εκτενή αναφορά κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων και στις β αναθέσεις καθώς αναφέρει ότι “η πρακτική των β’ αναθέσεων είναι απολύτως θεμιτή σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έλλειψη εκπαιδευτικού της απαραίτητης ειδικότητας σε δυσπρόσιτα μέρη της χώρας μας, σε αντίθετη περίπτωση όμως είναι αντι-επιστημονική και κινείται στα όρια της παρανομίας”.
Ωστόσο, ο ΠΑΣΑΦ δεν παραλείπει να σχολιάσει το γεγονός ότι το 2013-14 παρατηρήθηκε το απίστευτο γεγονός να ανατίθενται τα μαθήματά τους σε ειδικότητες Ξενόγλωσσων, Θεολόγων και την ίδια στιγμή να προσλαμβάνονται σε αυτές τις ειδικότητες αναπληρωτές για να διδάξουν τα μαθήματα της α΄ ανάθεσης των μονίμων Ξενόγλωσσων και Θεολόγων! “Κρίνετε κ. Υπουργέ ότι η τακτική αυτή αποτελεί ορθολογική διαχείριση του προσωπικού του Υπουργείου σας;” τονίζουν οι αναπληρωτές φιλόλογοι.
Ο ΠΑΣΑΦ υπογραμμίζει ότι είναι ο μόνος σύλλογος εκπαιδευτικών που προσπαθεί εδώ και λίγα χρόνια όχι να ανατρέψει το ν. 3848/10, που όντως προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη τη χαώδη κατάσταση που δημιούργησαν τα πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά να τον καταστήσει δικαιότερο και πιο λειτουργικό. Επίσης ο ΠΑΣΑΦ ζητά από τον Υπουργό να αποφεύγονται δηλώσεις – πυροτεχνήματα που συσκοτίζουν γύρω από τις πραγματικές προθέσεις του και φέρνουν τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς σε σύγκρουση άνευ αντικειμένου.
Τέλος, οι αναπληρωτές φιλολογοι ζητούν από τον Υπουργό να μπει στη θέση των εκπαιδευτικών που έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και έχουν κριθεί επιτυχόντες απευθύνοντάς του και το ακόλουθο ερώτημα:
Πόσα ακόμη ψυχικά αποθέματα μπορούν να έχουν ώστε να συμμετέχουν αδιάκοπα, έχοντας ουσιαστικά φτάσει στην ηλικία που θα έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά;