Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αναστολή εκπαιδευτικού έργου εδώ και μια εβδομάδα κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι άνθρωποί του, ο τρόπος με τον οποίο προχωρά το Υπουργείο, με εξαγγελίες πρυτάνεων άλλων Πανεπιστημίων, τη διεύρυνση και τη διαμόρφωση ενός νέου χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας αυτή τη στιγμή φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για το ΔΠΘ και για τις υφιστάμενες σχολές του.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία η Νομική Σχολή, όλοι γνωρίζουμε την σημαντικότητά της.» δηλώνει η αντιπρύτανης του ΔΠΘ κα Μαρία Μιχαλοπούλου. Παράλληλα ,μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, σημειώνει πως υπάρχουν κι άλλα θέματα, που θα πρέπει να θίξουν κι αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στην επικοινωνία που θα υπάρξει με τον Υπουργό Παιδείας στην Αθήνα, με αφορμή την Σύνοδο των Πρυτάνεων κι αφορά στις λοιπές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις διευρύνσεις των άλλων πανεπιστημίων και τις συνενώσεις τους με τα ΤΕΙ.
«Η διαμόρφωση αυτού του νέου χάρτη φέρνει αλλαγές.» δηλώνει η αντιπρύτανης κι αναφέρει το εξής παράδειγμα «Το ΔΠΘ είχε τη δεύτερη Δασολογία και Γεωπονική Σχολή στην Ορεστιάδα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η Σχολή δεν θα είναι η δεύτερη, αλλά η τέταρτη ή η πέμπτη, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων και την υλοποίηση ή μη των εξαγγελιών που έχουν γίνει. Οπότε, κι αυτό είναι κάτι που θα μας επηρεάσει άμεσα.»
Προτάσεις για την ίδρυση νέων Σχολών
Σ΄ αυτή την αλλαγή του χάρτη το Πανεπιστήμιο δηλώνει παρόν έχοντας ήδη ανάψει το πράσινο φως στην ίδρυση: Στην Πολυτεχνική Σχολή – Ξάνθης (Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων). Στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Κομοτηνή, (Τμήμα Εργοθεραπείας),στην Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών – Κομοτηνή (Τμήμα Ψυχολογίας), στην Σχολή Επιστημών Υγείας – Αλεξανδρούπολη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Τμήμα Κτηνιατρικής και Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής).Στην Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας – Ορεστιάδα (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών). Η πρόταση του πρυτανικού σχήματος που κατέβηκε στην Σύγκλητο περιλάμβανε και την ίδρυση των κάτωθι Ινστιτούτων: Ινστιτούτο ενεργειακού σχεδιασμού και αειφόρου αξιοποίησης φυσικών πόρων – Ξάνθη, Ινστιτούτο διαχείρισης και αποκατάστασης φυσικών και τεχνολογικών πόρων – Ξάνθη. Ινστιτούτο εφαρμοσμένων κοινωνικών επιστημών – Κομοτηνή, Ινστιτούτο νευροεπιστημών – Αλεξανδρούπολη, Ινστιτούτο αεροπορικής ιατρικής – Αλεξανδρούπολη, Ινστιτούτο τεχνολογίας τροφίμων και αγροτικής παραγωγής – Ορεστιάδα.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Υπάρχει μια θετική τοποθέτηση, συνέχεια των προηγούμενων, από τον Υπουργό, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να δούμε πριν περάσουμε στο θέμα της δημιουργίας των νέων τμημάτων.» δηλώνει η κα Μιχαλοπούλου και σημειώνει πως «Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Αφορά σε τμήματα που θα δημιουργηθούν σε άλλες πόλεις κι αυτό θα είναι αρνητικό για το Πανεπιστήμιο και πρέπει να το διαχειριστούμε.»
Σύμφωνα με την κα Μιχαλοπούλου αυτό που δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του ΔΠΘ είναι η υπο-στελέχωση και η υπο-χρηματοδότηση. « Πρωταρχικό μέλημα είναι να διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία θα διασφαλίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αποτελεσματική λειτουργία των υφιστάμενων τμημάτων και σχολών σε όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου. Αυτό έχει να κάνει με το υφιστάμενο προσωπικό, την υπο-χρηματοδότηση, τα θέματα της σίτισης ή την δωρεάν μεταφορά και τη στέγαση των φοιτητών. Αυτά τα θέματα δημιουργούν μια απαίτηση που αφορά στο σήμερα.»
Κατάτμηση της εισαγωγικής κατεύθυνσης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών
Όσον αφορά στο αίτημα για τη διαχείριση της κατάτμησης της εισαγωγικής κατεύθυνσης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών το οποίο έχει προχωρήσει με μια απόφαση που πέρασε από τη Σύγκλητο το Φεβρουάριο του 2018, ήδη έχει περάσει από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση επίλυση, δεν έχει προχωρήσει κι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία. «Όλα αυτά διαμορφώνουν μια πολύ πιεστική κατάσταση για το σήμερα, και πάνω στο σήμερα θα δούμε πώς θα οικοδομήσουμε το αύριο.» δηλώνει η αντιπρύτανης.
Διετή προγράμματα
Μιλώντας δε για τα διετή προγράμματα και το πώς αυτά θα λειτουργήσουν, πρόκειται, όπως είπε, για διετή προγράμματα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ένα είδους ΔΙΕΚ, αλλά μέσα στο Πανεπιστήμιο, εκείνο που προέχει, όπως εξήγησε, είναι να το διαχειριστεί με επιτυχία το ΔΠΘ και να μείνει μπροστά στις εξελίξεις. «Πρέπει να είμαστε παρόντες» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας «είμαστε το μοναδικό ίδρυμα της Περιφέρειας. Τα παιδιά όταν τελειώνουν την Δευτεροβάθμια θα πρέπει να έχουν στον τόπο τους μια τέτοια επιλογή.»
Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της τοπικής κοινωνίας, ερωτώμενη αν η τοπική κοινωνία κρατά μια στάση «ωραίας κοιμωμένης» απάντησε κατηγορηματικά πως όχι « Όχι δεν μπορώ να πω ότι η τοπική κοινωνία είναι σαν την ωραία κοιμωμένη. Υπάρχουν πολλά θέματα στην καθημερινότητά όλων που θα πρέπει να διαχειριστούν. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας κι όταν από κοινού όλοι αντιδρούν σε κάτι , τα αντανακλαστικά που έδειξε στην περίπτωση της Νομικής, ήταν πολύ θετικά, τότε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, θετικό κι ισορροπημένο που να έχει τύχη αύριο.» Μην παραλείποντας να σημειώσει « Προσπαθούμε για ποιοτική εκπαίδευση, όσον αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στηριζόμενοι στην έρευνα και στην καινοτομία.»