Αναδίπλωση από το υπουργείο Παιδείας στο θέμα με τα πλαστά πτυχία που είχαν παρουσιάσει επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι για μία θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Αρχικά γινόταν λόγος ότι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις το καλοκαίρι οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πάρουν… απολυτήριο από τα Λύκειά τους σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Τόσο η νυν κυβέρνηση, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, όσο και οι παλαιότερες που το θεσμοθέτησαν και άφησαν στη συνέχεια την υπόθεση να «σέρνεται» χωρίς καμία ενέργεια, φαίνεται ότι επικροτούσαν, μέχρι πρότινος, τη μέθοδο της πρόσληψης ατόμων με πλαστά πτυχία στο Δημόσιο, δίνοντάς τους την ευκαιρία με «εξετάσεις-παρωδία» να νομιμοποιηθούν.
Τώρα όμως για το εν λόγω θέμα το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης δήλωσε έτοιμος να συζητήσει «κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη».
Το συγκεκριμένο θέμα με τους πλαστούς τίτλους στο Δημόσιο το είχε φέρει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία δικαιώνεται, καθώς εδώ και μία δεκαετία καταγγέλλει ότι περίπου 2.500 πλαστά πτυχία δόθηκαν από δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα και πολλοί από τους κατόχους τους απορροφήθηκαν στον δημόσιο τομέα. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποκατασταθεί η παρανομία.
Υποκριτική στάση από ΝΔ-ΠαΣοΚ
Επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007, αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία από Ιδιωτικά ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών (τελικά έκλεισαν χωρίς όμως να τιμωρηθούν λόγω παραγραφής), θα έπρεπε να λάβουν νόμιμα πτυχία κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Δηλαδή για να πάρουν το απολυτήριο λυκείου με εξετάσεις. Δεν σκέφτηκε έτσι ο νομοθέτης να απομακρύνει τους «επίορκους» υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα αλλά νομοθέτησε να δώσουν εξετάσεις στα… Μαθηματικά και στα Αρχαία.
Μάλιστα ενώ ο αρχικός νόμος αφορούσε την περίοδο 2004-08, το υπουργείο Παιδείας έρχεται τώρα και δίνει το δικαίωμα σε όποιον υπάλληλο του Δημοσίου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος, να προσφύγει σε εξετάσεις.
Από τη πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ανώτατα στελέχη καταγγέλλουν ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το 2007 και έκτοτε ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αναφέροντας ότι σήμερα πρέπει «ή να τον καταργήσουν με άλλο νόμο ή να τον εφαρμόσουν». Επελέγη η δεύτερη λύση.
Η στάση των κομμάτων
Υποκριτικές ωστόσο θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηρίσει κανείς τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να καταγγείλουν το θέμα, με εξαίρεση εκείνη του Ποταμιού, που δεν έχει έως σήμερα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση απαιτώντας να «κάνει κάτι σωστό έστω σε κάτι». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χαρακτηρίζει «ακραίο σημείο φαυλότητας» την πιθανότητα να επιτραπεί η παραμονή στο Δημόσιο υπαλλήλων με παράνομους τίτλους σπουδών.
Όπως δήλωσε μάλιστα, κάτι τέτοιο «συνιστά πρόκληση για τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν με το σπαθί τους μια θέση στην αγορά εργασίας, για τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι, αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο».
Αντίδραση από ιδιωτικά σχολεία
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων επιθυμούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, «κάθαρση» και παραπομπή όσων έχουν διαπράξει απάτη σε δικαστήρια ώστε να μην επιβαρύνονται συλλήβδην τα ιδιωτικά σχολεία με υπόνοιες.
«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.
Πάντως σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρουν: «Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψήφιων του. Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Όπως ανακοινώθηκε για το θέμα σήμερα, Πέμπτη, από το υπουργείο Παιδείας, «ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι ώστε να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο υπουργός Παιδείας θα εκδώσει υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007».
Νέα ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ: Ορθή η απόφαση Φίλη!
Για το ίδιο θέμα η ΟΙΕΛΕ αναφέρει σε σημερινή της (σ.σ. Πέμπτη) ανακοίνωση ότι «ο μόνος άνθρωπος που μέχρι το 2014 ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα ήταν η πρώην υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου». «Στο άρθρο 24 του Ν. 3577/2007 περιγράφεται η διαδικασία επανεξέτασης των κατόχων των πλαστών τίτλων σπουδών» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι ακολούθως «η απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά είτε όχι, να εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου και τα όσα αναφέρει το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι η μόνη νόμιμη και συνταγματικά ορθή οδός για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα»…
Ερώτηση από το Ποτάμι
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν και οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαϊας) προς τους υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500, και ποιους φορείς του Δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους».
Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία “θεραπείας” της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς «ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται “ελαφρά τη καρδία” πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων».