Τις τελευταίες αλλαγές μελετά το υπουργείο Παιδείας εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ στη Βουλή – Βελτιώσεις, διορθώσεις αλλά και συμβιβαστικές προτάσεις.
Έχουν ήδη οριστικοποιηθεί προσθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕφΣυν», όπως η διάταξη που βάζει τέλος στις εργολαβίες υπηρεσιών (καθαριότητας, φύλαξης κ.ά.) στα ΑΕΙ και η επαναφορά της πρόβλεψης για ισοδυναμία των πτυχίων πενταετών-εξαετών σπουδών με master, ενώ εξετάζονται τροποποιήσεις σε ζητήματα διοίκησης/λειτουργίας αλλά και ακαδημαϊκά, διαφορετικής, ωστόσο, στόχευσης.
Από τη μια, εξετάζεται η ενίσχυση της διαδικασίας εκλογής των αντιπρυτάνεων με την πρόβλεψη του ξεχωριστού ψηφοδελτίου μεν, αλλά και με δισταυρία αντί μονοσταυρίας δε (όπως αρχικά προβλεπόταν).
Από την άλλη, μελετάται η αναθεώρηση της θέσπισης του «μίνι» πτυχίου (με παρακολούθηση και εξέταση του 25% των μαθημάτων δεύτερου τμήματος) που δέχθηκε εσωκομματική κριτική και κυρίως από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα της δημιουργίας διαφορετικών κατηγοριών φοιτητών και πτυχίων πολλών ταχυτήτων.
Το γενικό πλαίσιο και οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου –για το οποίο ολοκληρώνεται η διαβούλευση– δεν αλλάζουν. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, η ίδρυση δωρεάν ΠΜΣ, η επαναφορά οργάνων (πρυτανικό συμβούλιο), ο εκδημοκρατισμός συλλογικών και εκλογικών διαδικασιών, η ίδρυση περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης κ.ά.
Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με σαρωτικές αλλαγές σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά