ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Σωματείο μας με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για τη νομοθετική ρύθμιση της επαναφοράς του εξαώρου, αισθάνεται την υποχρέωση να αναδείξει τις αλήθειες και τα ψέματα για το ωράριο των παιδαγωγών.
Ψέμα 1ο

Το οκτάωρο επιβλήθηκε σε όλο τον δημόσιο τομέα και οι παιδαγωγοί των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.
Αλήθεια Το 2011 ψηφίστηκε ο Ν. 3979 που όριζε σαράντα εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τους Βρεφονηπιοκόμους και τους συναφείς κλάδους που απασχολούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Είναι προφανές ότι το οκτάωρο επιβλήθηκε στον κλάδο μας με φωτογραφική διάταξη που κατάργησε το Π.Δ. 588/1988 αλλά διατήρησε τα υπόλοιπα ειδικά ωράρια που προέβλεπαν διαφορετικό χρόνο εργασίας για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.
Ψέμα 2ο

Υπήρξε ανάγκη για αύξηση του ωραρίου εργασίας προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν ομαλά οι παιδικοί σταθμοί από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Αλήθεια Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν κανονικά από τις 7 π.μ. έως τις 4 μ.μ. με δύο εξάωρες βάρδιες παιδαγωγών σε κάθε τάξη (κυρίως την πρωινή 7-1 και την απογευματινή 10-4). Ακόμα και ο ίδιος ο εμπνευστής της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν μπορούσε να εξηγήσει πειστικά τι παραπάνω θα προσέφεραν στη λειτουργία των παιδικών σταθμών οι δύο καινούργιες βάρδιες (7-3 & 8-4) που θα ίσχυαν μετά την επιβολή του οκταώρου.
Ψέμα 3ο

Η ρύθμιση του 2011 που έφερε το οκτάωρο, ψηφίστηκε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Αλήθεια Η ρύθμιση επιβλήθηκε με κρυφό σχέδιο να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών μέχρι το βράδυ εξυπηρετώντας όσους επιθυμούν την κατάργηση του παιδαγωγικού χαρακτήρα και την ιδρυματοποίηση του θεσμού της προσχολικής αγωγής.
Ψέμα 4ο

Χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πλέον οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με το εξάωρο.
Αλήθεια Προσλήψεις χρειάζονται έτσι και αλλιώς. Το Σωματείο μας διεκδίκησε επανειλημμένα την απορρόφηση όλων των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στον χώρο των παιδικών σταθμών. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον για νέες προσλήψεις από αυτούς που εκφράζουν σήμερα τις ανησυχίες τους για την έλλειψη προσωπικού με αφορμή την επαναφορά του εξαώρου.
Ψέμα 5ο

Η μείωση του ωραρίου δεν μπορεί να καλυφθεί με νέο προσωπικό αφού έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις στους ΟΤΑ για Βρεφονηπιοκόμους.
Αλήθεια Έχουν εκδοθεί δύο εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εσωτερικών για προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού. Κανένας από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται δεν έβαλε ως προτεραιότητα στα αιτήματα που υπέβαλε την πρόσληψη παιδαγωγικού προσωπικού.
Ψέμα 6ο

Με το εξάωρο κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία αλλά και η εν γένει λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Αλήθεια Η επαναφορά του εξαώρου αποκαθιστά μία τεράστια αδικία και επαναφέρει το προϊσχύον καθεστώς με το οποίο λειτουργούσαν ομαλά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί επί δεκαετίες. Η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών διαταράσσεται από τους εξουθενωμένους παιδαγωγούς που παρανόμως βρίσκονται μόνοι τους σε τάξεις με υπεράριθμα παιδιά, από τους απλήρωτους για μήνες συμβασιούχους του ΕΣΠΑ και από τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Καλούμε όλους αυτούς που ανακάλυψαν τα προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση να σταματήσουν να διαστρεβλώνουν συστηματικά την πραγματικότητα. Αν είχαν πραγματικό και όχι προσχηματικό ενδιαφέρον για τον χώρο της προσχολικής αγωγής δεν θα προσπαθούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη εναντίον των εργαζόμενων παιδαγωγών που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους εξασκώντας το παιδαγωγικό λειτούργημα υπό αντίξοες συνθήκες.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑ