: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκφράστηκε η κατακραυγή του κόσμου της εκπαίδευσης, ενάντια στην πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Δήλωση εκπροσώπου Κυριακόπουλου Μάνθου,

εκλεγμένου με τις Παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ

Με τη συμμετοχή 111 συλλόγων πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ.

Οι Σύλλογοι που παρευρέθηκαν έστειλαν ηχηρό μήνυμα μέσα από τις συνελεύσεις τους και τις αποφάσεις τους είτε είχαν απαρτία είτε όχι, για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην με επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής από την Ομοσπονδία, στα πλαίσια ενός συνολικού προγράμματος δράσης με απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε μια λογική συνολικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια του ΥΠΑΙΘ.

Η αποφασιστικότητα και ο θυμός που μεταφέρεται από όλους τους συναδέλφους/ισσες αυτές τις μέρες εκδηλώθηκε και στην χθεσινή ολομέλεια από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων, φανέρωσε την αντίθεση στην πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ να υποστείλει τον μεγαλειώδη, δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, όπως αποδείχθηκε στους πλημμυρισμένους δρόμους την 11 Οκτωβρίου.  Το μήνυμα που φτάνει από τους συναδέλφους όλης της χώρας προς την Ομοσπονδία είναι ηχηρό: Επαναπροκήρυξη της ΤΩΡΑ!  Αγώνας μέχρι τη νίκη! Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε!

Εκφράστηκε η κατακραυγή του κόσμου της εκπαίδευσης, ενάντια στην πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, για κατάθεση ενιαίου κειμένου αντί για την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, μια απόφαση που πάρθηκε πριν την Απεργία, μια απόφαση που ούτε καν τόλμησαν να τη στείλουν ως εισήγηση στην καρδιά των διαδικασιών, τις Γενικές Συνελεύσεις. Συνελεύσεις που έγιναν μαζικά αυτές τις μέρες. Μια απόφαση που υπονόμευε όλη τη δυναμική του αγώνα που γινόταν σε όλα τα σχολεία και οδηγούσε σε τεράστιες αντιφάσεις τους υποστηρικτές της.

Μπροστά στο ηχηρό μήνυμα της βάσης των εκπαιδευτικών η πλειοψηφία της ΔΟΕ, παρά την απολογητική εισήγηση του προέδρου της και τις άπειρες επικλήσεις για ομοφωνία, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις που πήρε. Αποφάσεις που αποδοκιμάστηκαν από την πλατιά πλειοψηφία του κλάδου. Αρνήθηκε κυρίως να δώσει έμπρακτα βήματα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για τη μη εφαρμογή ακύρωση της και όλης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ ΟΟΣΑ.

Έτσι, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ/ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί εκείνη την ώρα ανοιχτό ΔΣ της ΔΟΕ και παρέπεμψαν την απόφαση σε συνεδρίαση μέσα στις επόμενες μέρες που όμως, δεν καθορίστηκε. Θεωρούμε και προτείναμε απολύτως αναγκαίο να συνεδριάσει την Κυριακή 24/10 το ΔΣ της ΔΟΕ και δηλώνουμε ότι αν δε συμβεί, οι παρατάξεις αυτές παίρνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί ενθαρρύνουν αντικειμενικά τις πιέσεις του Υπουργείου. Τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά οι πλατφόρμες του ΙΕΠ και οι πιέσεις από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για συνεδρίαση των ομάδων, θα ενταθούν. Είναι πολύ σοβαρό να βρίσκεται ο κόσμος στα σχολεία χωρίς καμία απολύτως κάλυψη ούτε καν στάσεις εργασίας όταν καλείται σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Στη χθεσινή ολομέλεια η πλειοψηφία που διαμόρφωσε την απόφαση της ΔΟΕ, επιδίωξε, χωρίς αποτέλεσμα, να δικαιολογήσει την ορθότητα της. Ειδικά, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ επέμειναν χωρίς καμία αυτοκριτική σε αυτή την πολιτική επιλογή τους και βρέθηκαν σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις των περισσότερων προέδρων που μετέφεραν εντελώς διαφορετικό κλίμα από τους συλλόγους τους και τα σχολεία. Η ΔΗΣΥ από την άλλη, επιβεβαίωσε καθαρά τον μέχρι τώρα ρόλο της δύναμης φερέφωνο των απειλών και εκβιασμών του ΥΠΑΙΘ στο εσωτερικό του κλάδου, της παράταξης που προωθεί τη συμμετοχή του κλάδου στην αξιολόγηση και χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό για να τη δικαιολογήσει.

Οι δυνάμεις της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ τάσσονται υπέρ της επαναπροκήρυξης στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την απαγόρευση των απεργιών αλλά δείχνουν μεγάλη διστακτικότητα και ταλάντευση να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι πρωτοβάθμιοι ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ με τον συντονισμό τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι εξαιρετικά κρίσιμο, το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό κομμάτι των εργαζομένων που βγήκε μαζικά στη μάχη και που είναι δυνατό θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και κλονισμό στην κυβερνητική πολιτική, να συνεχίσει πιο αποφασιστικά.

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση:

• Τη ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.

• Τη ΔΟΕ να καλέσει και την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει και αυτή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.

• Τα Α/θμια σωματεία να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ και οι κυβερνητικές παρατάξεις αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής.

• Τη ΔΟΕ να κηρύξει διευκολυντικές στάσεις εργασίας στο εργασιακό ωράριο που θα καλύπτουν τους συναδέλφους να μη συνεδριάσουν. Την Τετάρτη 27/10 να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας ώστε να μην πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις για την Αξιολόγηση μετά τη γιορτή.

• Να αποφασιστεί και να προετοιμαστεί επόμενος απεργιακός σταθμός, πανεκπαιδευτικός με πανεργατική πρόσκληση, το πρώτο  δεκαήμερο Νοέμβρη – με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

• Όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, μαθητές και γονείς σε πανεργατική διεύρυνση του μετώπου, με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων (ν. 4823 Κεραμέως-Χατζηδάκη). Προχωράμε σε καμπάνιες ενημέρωσης και κοινές δράσεις σε γειτονιές και κεντρικά.

• Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο 25/10 στις 1.30μμ στο Υπ. Παιδείας ενάντια στις συγχωνεύσεις, την αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική και τον αυταρχισμό.

• ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ – ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Συναδέλφισσες/οι,

Είναι σαφές ότι ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα έσπασαν το φόβο και συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή ακόμη κι όταν η Κεραμέως έτρεξε στα δικαστήρια, έδειξαν εμπιστοσύνη στη συλλογική οργάνωση της πάλης, στις Γενικές Συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους, δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν. Το δήλωσαν με πολιτική απόφαση συμμετοχής στην μεγαλειώδη απεργία στις 11 Οκτωβρίου, πολιτική απόφαση που απευθύνθηκε στην κοινωνία και τη λαϊκή οικογένεια, δημιουργώντας ρήγμα στις πολιτικές της κυβέρνησης και των επίδοξων διαχειριστών.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ αντί να ενισχύσει και να διευρύνει το ρήγμα που άνοιξε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή, ανοίγει την πόρτα στις πλατφόρμες του ΙΕΠ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μπουν στις ομάδες εργασίας και να καταθέσουν ενιαίο κείμενο.

Μάλιστα, στην ολομέλεια προέδρων δηλώνουν ότι δεν είναι αντιθετικά και ότι πρέπει να πάμε και με την επαναπροκήρυξη και το ενιαίο κείμενο. Τελικά ας απαντήσουν στους συναδέλφους και τις αγωνίες τους.

Θα δηλώσουμε Απεργοί και θα απέχουμε μπλοκάροντας τη διαδικασία καταστροφής του Δημόσιου Σχολείου ή θα καταθέτουμε ενιαίο κείμενο;

Θα κάνουμε στάση εργασίας για να μπλοκάρουμε τις συνεδριάσεις ή θα πάμε στις συνεδριάσεις και θα καταθέσουμε την «μη δημοσιοποιήσιμη» αποτίμηση που προτείνει η ΔΟΕ;

Τι νόημα έχει η αντίθεση στο ν. Χατζηδάκη και η φράση «θα μείνει στα χαρτιά», όταν η απόφαση για ενιαίο κείμενο αποδέχεται την παρανομία και μεταφέρει την μάχη εντός του σχολείου;

Όλα αυτά και ενώ τους είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς: Το κράτος, οι μηχανισμοί και η τεχνογνωσία που διαθέτει θα βρει τρόπους να ακυρώσει την υποβολή του στις πλατφόρμες και τις όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί να καλλιεργούνταν από την κατάθεση ενός κειμένου, που η εμπειρία του 2014 έδειξε ότι κάθε άλλο παρά ενιαίο ήταν.

Επιμένουν να επιχειρηματολογούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ενιαία απάντηση απέναντι στο φόβο για την παρανομία, παρανομία που ποτέ όμως κανείς δεν αποδέχθηκε, παρά μόνο οι πλειοψηφία που πήρε την πολιτική αυτή απόφαση.

Η στάση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια και κινδυνεύει να ακυρώσει τον αγώνα ενός και πλέον ολόκληρου χρόνου απέναντι στην αξιολόγηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των νόμων Κεραμέως. Η επίθεση της κυβέρνησης είναι ενιαία ενάντια στο Σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες της εκπ/σης, στους εργαζόμενους σ΄ αυτήν και στους μαθητές-φοιτητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025