: Οι εκπαιδευτικοί έχουν συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία προς την Βουλή. Πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Απεργία των εκπαιδευτικών

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη ενώ στις πορείες το Συντονιστικό Οργάνου μαθητών έχει ανακοινώσει ότι θα πάρουν μέρος και μαθητές.

Η ΑΔΕΔΥ, σήμερα κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο, από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, να πάνε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Εφετείο Αθηνών.

Παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε αγωγή που εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή κατά της .

Η απεργία, κρίνεται παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ, για τη Δευτέρα, μέσω της οποίας οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση

Η μετωπική σύγκρουση υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, με αφορμή την αξιολόγηση ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όταν το υπουργείο έδωσε άμεση απάντηση στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καταθέτοντας αντέφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε ως παράνομη την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για σήμερα , αλλά όχι άμεσα εκτελεστέα.

ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ προσέφυγαν στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου και η έφεση ορίστηκε να εκδικαστεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2022 αλλά με την αντέφεση του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε προκειμένου να εκδικαστεί το συντομότερο η υπόθεση, αυτή θα δικαστεί τελικά σήμερα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συγκεκριμένα η έφεση του υπουργείου επί της αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία εκρίθη παράνομη η αποχή των εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, μετά την αγωγή του υπουργείου Παιδείας και θα εκδικασθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. Αρχικά κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση , ύστερα από αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης» είπε η υπουργός, μετά τη δικαστική απόφαση που εκδίκαστηκε χθες, με την μορφή του κατεπείγοντος και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ήταν να κρίνει την απεργία των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ, παράνομη.

Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

Όπως είπε το υπουργείο, «Οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Και μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους τους να τους παραβούν και μάλιστα σε απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με μία βελτιωτική διαδικασία αξιολόγησης, που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Συνιστά δε πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη -από το Ελληνικό Κοινοβούλιο- διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου). Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι «οι εναγόμενες Ομοσπονδίες όφειλαν να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό εγγυημένης ελάχιστης υπηρεσίας, ώστε να μη ματαιωθεί, αλλά και να ικανοποιηθεί, έστω και ένα ουσιαστικό ποσοστό, η ανάγκη της εκπαίδευσης, δηλαδή η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».

Υποχρεωτική

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών είναι πλέον υποχρεωτική, με απόφαση της κ. Κεραμέως, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις των συνδικαλιστών, όπως και πέρυσι. Η αξιολόγηση αφορά 160.000 εκπαιδευτικούς και 15.000 σχολικές μονάδες. Επίσης θα υπάρχει αξιολόγηση του έργου και των στελεχών εκπαίδευσης και βεβαίως και των εκπαιδευτικών, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη βελτίωση της απόδοσης.

Η αξιολόγηση των στελεχών θα γίνεται τόσο με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η εμπειρία, οι τίτλοι σπουδών, όσο και με τα ποιοτικά, ενώ η αξιολόγηση των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών θα αποτυπώνει την εικόνα χωρίς σε καμία περίπτωση, όπως λέει το υπουργείο, να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τον εκπαιδευτικό, καθώς στόχος θα είναι η βελτίωσή τους. Κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από δύο αξιολογητές σε σειρά κριτηρίων-δεικτών και με συνέντευξη, ενώ θα αξιολογούνται και οι μέθοδοι διδασκαλίας του στην τάξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025