Την Πέμπτη 5/1/2017 έγινε η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση για την συγκρότηση του ΔΣ ΕΛΜΕ Ημαθίας. Και λέμε ουσιαστικά η πρώτη γιατί η τυπικά πρώτη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ στις 23/12/2017 έγινε με την απουσία τόσο των ΣΥΝΕΚ όσο και ενός μέλους της ΔΑΚΕ. Μάλιστα οι ΣΥΝΕΚ είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα παραστούν στην καταστατικά επιβαλλόμενη συνεδρίαση και προεξοφλούσαν την συγκρότηση σε χρόνο μετά την Πρωτοχρονιά. Για άλλη μια φορά η παράταξη των ΣΥΝΕΚ απέδειξε πως εννοεί τον σεβασμό στο σωματείο, το καταστατικό και τους συναδέλφους.
Μπορούσαν, αν δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν την στάση τους ή είχαν άλλα προβλήματα, να προσέλθουν στην πρώτη συνεδρίαση και να ζητήσουν αναβολή. Και φυσικά, να αποχωρήσουν στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνονταν δεκτό, αν και όλοι καταλαβαίνουν πως δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα. Δεν το έκαναν προτιμώντας την ντε φάκτο δήλωση απουσίας!
Στην ουσιαστικά πρώτη λοιπόν συνεδρίαση οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν ως εξής:
ΔΑΚΕ: Πρότεινε αναλογικό, αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Δηλαδή η θέση του Προέδρου να καλυφθεί από την 1η σε ψήφους δύναμη (ΔΑΚΕ), η θέση του Αντιπροέδρου από την 2η (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ), η θέση του γραμματέα από την 3η (ΣΥΝΕΚ) κ.ο.κ. Προτείνε μάλιστα για τη θέση του προέδρου τον Θ. Κακαγιάννη.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: Η τοποθέτησή μας είχε ως βάση τις διακηρύξεις και τις πρακτικές των παρατάξεων τόσο την προηγούμενη συνδικαλιστική χρονιά, όσο και κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Οι παρατάξεις έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους και είναι φανερό πως σε μια σειρά ζητήματα, που απασχόλησαν πέρυσι και θα απασχολήσουν και φέτος το συνδικάτο, υπάρχει σύγκλιση η οποία ήδη έχει αποτυπωθεί και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αλλά και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, με τις ΣΥΝΕΚ να δηλώνουν πως αγωνίστηκαν σε επίπεδο ΔΣ ΟΛΜΕ για την συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Είναι λοιπόν προφανές πως αυτή η πολιτική σύγκλιση δεν περιλαμβάνει τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ.
Τονίσαμε επίσης πως, ακόμη και αν οι άλλες δυο παρατάξεις επιλέξουν να μην υλοποιήσουν τις διακηρύξεις τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης προεδρείου με επιλογή απλώς προσώπων και την συμμετοχή της παράταξής μας, μιας και τα κριτήρια που έχουμε θέσει, χρόνια τώρα, για μια τέτοια περίπτωση, δεν ικανοποιούνται.
Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώσαμε πως η παράταξη μας δεν θα συμμετάσχει στο προεδρείο. Εξάλλου, πρέπει να υπάρχει και μια ουσιαστική εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.
Επίσης δηλώσαμε πως η απουσία μας απ’ το προεδρείο δεν θα μειώσει στο παραμικρό την δράση μας στο ΔΣ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε τακτικοί στις υποχρεώσεις μας, που απορρέουν από την εκλογή μας στο ΔΣ και δεν πρόκειται να δείξουμε την αδιαφορία που έδειξαν οι άλλες δυνάμεις κάθε φορά που επέλεγαν, τα προηγούμενα χρόνια, να μην συμμετάσχουν στο προεδρείο. Ούτε πρόκειται να τις μιμηθούμε βγάζοντας «κλαψιάρικες» καταγγελίες περί αποκλεισμού μας!
ΣΥΝΕΚ: Συμφώνησαν στην εκλογή αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου, μόνο όμως με την προϋπόθεση ότι θα την αποδεχθούν και θα συμμετάσχουν όλες οι παρατάξεις.
Μετά από τις τοποθετήσεις αυτές έγινε ψηφοφορία και ο Θ. Κακαγιάννης έλαβε 3 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 4 λευκά. Εκεί σταμάτησε η διαδικασία συγκρότησης και ορίστηκε η Τετάρτη 11/1/2017 ως ημερομηνία για νέα συνεδρίαση.
Έχουμε λοιπόν να παρατηρήσουμε:
- Είναι αδιανόητο μια παράταξη (ΣΥΝΕΚ) να επιχειρεί εκβιαστικά να επιβάλλει σε μια άλλη παράταξη (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ) την δική της θέση. Το αναλογικό προεδρείο δεν ήταν ποτέ θέση του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ, αντίθετα με τις ΣΥΝΕΚ, που στη βάση του αναλογικού, είχαν και παλαιότερα εκλέξει προεδρείο μαζί με την ΔΑΚΕ. Αφού πιστεύουν, έστω και στην συγκυρία, πως πρέπει να βγει αναλογικό προεδρείο, ας το ψηφίσουν. Τι φοβούνται; Με δεδομένο πως το ίδιο υποστηρίζει και η ΔΑΚΕ διαμορφώνεται μια πλειοψηφία 5 μελών που είναι υπεραρκετή για την κάλυψη των θέσεων του προεδρείου. Είναι ουσιαστικά παράλογο να καθυστερούν την συγκρότηση του προεδρείου φέρνοντας σαν ψευδή δικαιολογία το τι θα κάνει ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. Κάθε δύναμη έχει τις θέσεις της και με βάση αυτές τοποθετείται και ψηφίζει. Ας το πράξουν λοιπόν. Ποιος και τι τους εμποδίζει;
- Δεν είναι δυνατόν να απαιτείς από μια άλλη παράταξη να καταλάβει θέση στο προεδρείο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τορπιλίσεις την συγκρότηση, τη στιγμή που για πολιτικούς – συνδικαλιστικούς λόγους, αυτή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν πρέπει να το πράξει. Οι παρατάξεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συγκρότηση (ΔΑΚΕ -ΣΥΝΕΚ), ας καταλάβουν τις θέσεις του προεδρείου.
Τέλος, ας αντιληφθούν όλοι πως στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, την λύση οφείλουν να την βρουν οι ίδιοι. Ας μην ψάχνουν στηρίγματα και δικαιολογίες στον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ για να καλύψουν τις, άνευ προηγουμένου, αντισυναδελφικές και αντισυνδικαλιστικές τους πρακτικές.