Μία θέση στις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα διεκδικήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πρωτοετείς φοιτητές, για να “στεγάσουν” τη φοιτητική τους ζωή σε έναν χώρο εννέα τετραγωνικών μέτρων με κρεβάτι, ντουλάπα και νιπτήρα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων ξεκίνησε και η υποβολή των που θα συνεχιστεί ως τις 20 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο διεύθυνσης των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, Σάββα Φιλιππίδη -μέχρι στιγμής- έχουν κατατεθεί μόλις 18 αιτήσεις πρωτοετών φοιτητών και 91 από φοιτητές παλαιότερων ετών, οι οποίοι ωστόσο καταλαμβάνουν μόνο το 10% των κενών θέσεων.

Η μέχρι πρότινος υπεύθυνη διεύθυνσης των φοιτητικών εστιών και νυν υπεύθυνη επιμελητείας της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Έλλη Ψωμοπούλου, διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι θέσεις που υπάρχουν στις φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 1.500, ωστόσο κάθε χρόνο οι διαθέσιμες θέσεις προκύπτουν από όσους αποχωρούν από το πανεπιστήμιο παίρνοντας το πτυχίο τους.
“Οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες που διαμένουν στις εστίες είναι παλαιότερων ετών. Κάθε χρόνο μπαίνουν περίπου 300 με 400 νέα άτομα στις εστίες και ο αριθμός αυτός προκύπτει από όσους αποχωρούν. Φέτος εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμες -μέχρι στιγμής- 100 κλίνες, ενώ ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά καθώς παλιοί φοιτητές φεύγουν μέχρι τον Απρίλιο και έρχονται νέοι” λέει χαρακτηριστικά.

Δεδομένης, άλλωστε, της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ότι θα περίμενε να είναι μεγαλύτερη η ζήτηση για μία θέση στις φοιτητικές εστίες, όμως αναφέρει ότι είναι ακόμη νωρίς καθώς βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππίδης εκτιμά ότι “όσο υπάρχει η οικονομική κρίση, είναι πολλοί εκείνοι οι φοιτητές που παρότι έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο δεν έρχονται καν στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των σπουδών. Εκτός από το δωμάτιο, υπάρχουν και τα έξοδα διαβίωσης και είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Ψωμοπούλου διευκρινίζει ότι γίνεται προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι τις προηγούμενες χρονιές σε σύνολο 400 αιτήσεων κάθε χρόνο γίνονταν δεκτές οι τριακόσιες. “Σίγουρα η πληρότητα των δωματίων είναι δεδομένη” σχολιάζει ο κ. Φιλιππίδης και αναφέρει ότι τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών είναι κοινωνικο-οικονομικά. Συγκεκριμένα, δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες από πολυμελείς οικογένειες ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η παραμονή των δικαιούχων στις εστίες διαρκεί όσο τα έτη σπουδών του συν δύο έτη.

Ειδικότερα, λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο “Εγνατία”, στην οδό Λέοντος Σοφού. Στις εστίες λειτουργεί εστιατόριο που καλύπτει τη σίτιση όλων των δικαιούχων φοιτητών ενώ επίσης σε κάθε φοιτητική εστία λειτουργούν επίσης αναγνωστήριο καφετέρια και αίθουσα υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο.

“Τα κτίρια αυτά χτίστηκαν το 1968, 1971 και 1972 και εξωτερικά πραγματοποιούνται συντηρήσεις όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. Ανακαινίσεις εντός των δωματίων γίνονται κάθε φορά που αποχωρεί ένας φοιτητής ώστε ο χώρος να βάφεται και να προετοιμάζεται για τον επόμενο. Ανακαινίσεις έχουν γίνει και στους κοινόχρηστους χώρους” λέει ο κ. Φιλιππίδης και γνωστοποιεί ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή ώστε να εκδοθούν τα αποτελέσματα στις αρχές Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το θέμα από την ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσω της σελίδας αυτής, άλλωστε, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου ενημερώνουν γενικότερα τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος ότι λειτουργεί ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης προκειμένου να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης. Για τον σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της Θεσσαλονίκης η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών, στην οποία καταχωρούνται τα ακίνητα που διαθέτουν προς ενοικίαση, αρκεί να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του Τμήματος 2310 997168, 995132, 994168, 996743, 991372 και 991373, δίνοντας περιγραφή του ακινήτου τους, σχετικές φωτογραφίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας. Στην ίδια ιστοσελίδα και τις παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές, μπορούν να επικοινωνούν και οι φοιτητές και φοιτήτριες για να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025