«Εκπαιδευτικοί μόνιμοι, με σταθερή εργασία. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από την άμεση αποκατάσταση των αναπληρωτών που απολύονται ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες»
Απόφαση 16ου Συνέδριου ΟΛΜΕ 3/7/2013)
Να μη μιλάμε για απολύσεις αναπληρωτών, μας εγκάλεσε ο κος Κατσαρός, Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Παιδείας, με τον οποίο συναντηθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο, επαναλαμβάνοντας την παρατήρηση του κ. Φίλη σε προηγούμενη συνάντηση. Η εκτίμησή του είναι ότι οι συνάδελφοι αναπληρωτές δεν αποδέχονται τον όρο απόλυση και γι αυτό δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών! Την ίδια στιγμή δε δεσμεύτηκε για αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση για 20.000 διορισμούς, όταν επιτραπεί από τους Θεσμούς. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι πρώτα θα αποτυπωθούν οι ανάγκες της νέας κατάστασης των σχολείων μετά τις αλλαγές και κατόπιν ο αριθμός των απαιτούμενων προσλήψεων, προεικονίζοντας την απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων. Για το θέμα των 1800 – 2.000 αναπληρωτών στους οποίους γίνονται αναδρομικές περικοπές από τον τελευταίο μισθό τους με την αιτιολογία λάθους κατάταξης στα κλιμάκια, είπε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο οικονομικών.
Κατά τα άλλα το υπουργείο παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έβαλε σε συζήτηση το θέμα απόσυρσης των μέτρων, αλλά υπεραμύνθηκε της «παιδαγωγικής» κατεύθυνσης του «κόβε – ράβε – ξήλωνε» και του ότι ο κάθε εκπαιδευτικός «θα κάνει ό,τι περισσεύει, όπου βρεθεί», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κόφτες που συμφώνησε με ΕΕ – ΔΝΤ.
Στο στόχαστρο των περικοπών μπήκαν τα «ολιγομελή» τμήματα των ΕΠΑΛ καθώς και ειδικότητες και τμήματα που έχουν μεγάλο ποσοστό μαθητικής διαρροής, ενώ για «παιδαγωγικούς λόγους» υπογραμμίστηκε η ανάγκη λειτουργίας σε κάθε ΕΠΑΛ εύρωστων τομέων, πράγμα που ατονεί όταν υπάρχουν ίδιοι τομείς σε γειτονικές περιοχές… Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το υπουργείο, όπως είπε, υλοποιεί θέσεις των Συνεδρίων της ΟΛΜΕ (!).
Για τις αλλαγές των ωρών και των αναθέσεων των μαθημάτων στο Γυμνάσιο, η Σύμβουλος του γραφείου του υπουργού, κ Τρίμη, απάντησε ότι το υπουργείο προχώρησε σε αυτές, σε συνεργασία με το ΙΕΠ και με δική του τεκμηρίωση. Συνεχίζοντας την ίδια συνεργασία το υπουργείο θα καθορίσει τη διδακτέα ύλη που θα περικοπεί. Ταυτόχρονα μελετά τη «λελογισμένη διεύρυνση των αναθέσεων», τη θέσπιση κανόνων προτεραιότητας για την ανάληψη μαθημάτων β ανάθεσης, ώστε αυτές πρώτα να γίνονται στο σχολείο, μετά στο συστεγαζόμενο, μετά στο όμορο κ.ο.κ. Ακόμη μελετάται και η επαναφορά της δυνατότητας γ ανάθεσης από τα ΠΥΣΔΕ, όταν έχει κενά που αδυνατεί να καλύψει.
Κατά τα άλλα το υπουργείο διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές θα γίνουν έγκαιρα και ότι η αφαίρεση της εκτίμησης των κενών – πλεονασμάτων από τα ΠΥΣΔΕ , στη χτεσινή του εγκύκλιο ήταν μια «αστοχία που θα διορθωθεί». Έτσι, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να βγούν τα κενά, τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου οι μεταθέσεις, τέλη Ιουλίου οι αποσπάσεις και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα γίνουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε καλέσει σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, με αίτημα να παρθούν πίσω όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός και πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ήδη στην Τεχνική Εκπαίδευση προχωρά σε κλείσιμο τμημάτων και κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και σχολείων στο πλαίσιο της περίφημης νέας «χωροταξικής κατανομής» ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και εφαρμογής της μαθητείας, ενώ σε καθεστώς βέβαιης κινητικότητας βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Την πρόταση αυτή καταψήφισε η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με το υπουργείο, για τη μη χρησιμοποίηση του όρου «απολύσεις αναπληρωτών» καθώς και ότι ο νόμος για την τεχνική εκπαίδευση που ψήφισε η κυβέρνηση, αποτελεί πρόταση της ΟΛΜΕ και είναι επόμενο να υπάρχουν συγχωνεύσεις -αναδιαρθρώσεις (!). Με παρόμοιο σκεπτικό ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΣΥΝΕΚ αρνείται ουσιαστικά τη σύγκλιση ΓΣ και ΓΣ Προέδρων, ακόμη και αυτής της καταστατικά καθορισμένης Μετασυνεδριακής ΓΣ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, συναντώντας την τακτική του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΔΑΚΕ. Αφού μαζί έδωσαν πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση μέσω της συμμετοχής τους στον περίφημο «Εθνικό Διάλογο» όλη τη χρονιά και με κοινές αποφάσεις αποτροπής αγωνιστικών απαντήσεων, τώρα συμπλέουν στην πλήρη διάλυση της Ομοσπονδίας. Αφήνουν έδαφος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καλλιεργεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πάρουν οι ΕΛΜΕ τον αγώνα στα χέρια τους. Με ΓΣ, επιτροπές αγώνα και κινητοποιήσεις ανατροπής της επίθεσης. Με μέτωπο και κοινές δράσεις με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους.
Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης γιατί θα κόβουν τον τομέα ή την ειδικότητα που θέλει να σπουδάσει. Όχι σε μαθητές σκλάβους της αγοράς και των επιχειρήσεων. Όχι στην μονιμοποίηση των μορφών ελαστικής εργασίας μέσω της μαθητείας. Όχι στην κινητικότητα και την ανασφάλεια των εκπαιδευτικών. Όχι στην απόλυση αναπληρωτών.