Tεράστια είναι πλέον η αγωνία για το άνοιγμα σχολείων ειδικά μετά τον μαύρο ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου από τον ΕΟΔΥ.
Η κυβέρνηση έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του Πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται από την αρχή του σχολικού έτους. Ειδικοί και κυβέρνηση εξετάζουν τον τρόπο που το άνοιγμα των σχολείων μετά το εορταστικό 15μερο των μαθητών θα γίνει με ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο testing – ακόμα και rapid- πριν την επάνοδο στις σχολικές αίθουσες.
Τη σκέψη για περισσότερα τεστ στους μαθητές πριν επιστρέψουν στα σχολεία, επιβεβαίωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece , ξεκαθάρισε πως σχεδιασμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά μετά την ανάπαυλα των εορτών.
«Δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή κάποιος σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, προχωρούμε με βάση αυτό. Με πολύ αυστηρό τέστινγκ και με εμπιστοσύνη στο πρωτόκολλο που μέχρι σήμερα είχαμε και μας έφερε μέχρι εδώ. Ο σχεδιασμός μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι δεν υπάρχει σκέψη για μη άνοιγμα σχολείων.
Υπουργείο Παιδείας: Ασφαλή τα ανοικτά σχολεία
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του κάνοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα».
Για την τεκμηρίωση αυτού του συμπεράσματος παραθέτει μεταξύ άλλων στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
Ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα 1,5 από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες και γίνονται τέστινγκ και ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων της χώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Αναλυτικά το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του με τίτλο: COVID-19 και σχολεία: Στοιχεία Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει τα εξής δεδομένα:
Από τις 13/9 έως τις 23/12, κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα (0,003%), με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11. Συνολικά, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων της χώρας.
Δεν παρατηρήθηκε τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού: Κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε κατά μέσο όρο 1,2 κρούσματα συνολικά. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε καν δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.
Ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5. Ο αριθμός αυτός παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς (13/9), δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου.
Τα 32 εκατομμύρια σελφ τεστ που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.