ΧΑΟΣ στα ΑΕΙ – Ο αριθμός των καταλήψεων σχολών στα ελληνικά πανεπιστήμια αυξάνεται, ρίχνοντας λάδι στην… αγωνία των φοιτητών για την τύχη της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πάνω από τις μισές σχολές στα πανεπιστήμια είναι υπό κατάληψη, και σχεδόν όλες στα εμβληματικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το διακύβευμα είναι η επικείμενη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Οι νεολαίες της Αριστεράς επιδιώκουν την ακύρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού και γι’ αυτό έχουν υψώσει τα τύμπανα του πολέμου. Το ενδιαφέρον είναι πως το θέμα έχει κινητοποιήσει τους φοιτητές, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στις συνελεύσεις των σχολών να είναι αυξημένη σε σχέση με τα συνήθη.
Ωστόσο, τα επίπεδα της συμμετοχής παραμένουν μειοψηφικά σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών κάθε σχολής, τη στιγμή που η μεγάλη μερίδα των φοιτητών απέχει υπό τον φόβο των προπηλακισμών στην περίπτωση που πάει κόντρα στις παρατάξεις που ζητούν κινητοποιήσεις. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές φοιτητικές συνελεύσεις έχουν εξελιχθεί σε πεδία μάχης, με την παρείσφρηση και εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Ο ιός των καταλήψεων έχει περάσει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά με πολύ ήπια «συμπτώματα».
Μετά τα χθεσινά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, από σήμερα ξεκινάει νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων.
Ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολών έχει πάρει την ανιούσα, αφού έως και χθες είχε προσεγγίσει τις 250 στις 450 σχολές και τμήματα των ΑΕΙ της χώρας, με όλα τα κεντρικά ιδρύματα κλειστά. Ισχυρό ρόλο διαδραματίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΝΕ), στελέχη του οποίου μιλώντας στην «Κ» θεωρούν δεδομένη τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Εχουν γίνει οι μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων. Οι επόμενες κινήσεις εξαρτώνται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο», λέει στην «Κ» στέλεχος της νεολαίας του ΚΚΕ.
Στο μπλοκ των καταλήψεων συμπληρωματικά με τη νεολαία του ΚΚΕ λειτουργούν οι παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ναι μεν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα φοιτητικά ακροατήρια, ωστόσο συχνά λειτουργούν ως ισχυρές μειοψηφίες που μπορούν να επιβάλλουν τις θέσεις τους.
Μετά τα χθεσινά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις, από σήμερα ξεκινάει νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων.
Από την άλλη, στάση αναμονής τηρεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επιδιώκοντας να μην «αναλώσει» προς το παρόν δυνάμεις.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η παράταξη αποφάσισε να απέχει από την τελευταία συνέλευση των φοιτητών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ που είναι η μόνη σχολή εκ των εννέα του εμβληματικού ιδρύματος στην οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει πλειοψηφία. Ο λόγος που δεν μετείχαν τα μέλη της στη συνέλευση φέρεται να συνδέεται με μια προσπάθεια της παράταξης να εκτονωθεί η δυναμική των κινητοποιήσεων, που είναι αναμενόμενες από τις αριστερές παρατάξεις. Από την άλλη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με στόχο να συσπειρώσει τους φοιτητές που αγωνιούν για την τύχη μαθημάτων και εξεταστικής, ξεκίνησε συλλογή υπογραφών σε κείμενο που αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες, οι “γνωστές” μειοψηφίες επιχειρούν να καταλάβουν παράνομα τις σχολές, με πρόσχημα τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Το έργο παίζει σε επανάληψη. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για χαμένες εξεταστικές χιλιάδων φοιτητών στο παρελθόν, οι ίδιοι που στερούν από τους τελειόφοιτους να δώσουν αυτό το “τελευταίο μάθημα για πτυχίο”. Είναι οι ίδιοι που ενώ κλείνουν τις σχολές με το “έτσι θέλω”, ξαφνικά κόπτονται για τη “δήθεν” υποβάθμιση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Καλούμε κάθε ενεργό φοιτητή της χώρας να υπερασπιστεί τις ανοιχτές σχολές και την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων μας. Καμία εξεταστική χαμένη. Δεν θα τους περάσει. Αρκετά αποφάσισαν για εσένα, χωρίς εσένα».
Η ΚΝΕ έκανε λόγο για «ψεύτικο δίλημμα», και κατοχυρώνοντας την κυρίαρχη θέση της στις κινητοποιήσεις, επιτέθηκε στα υπόλοιπα κόμματα λέγοντας «μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει συμμάχους στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που έχουν υλοποιήσει ως κυβερνήσεις αυτή την επικίνδυνη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαλύει τη δημόσια παιδεία, η νέα γενιά όμως βρίσκει συμμάχους στους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, ολόκληρο τον λαό».
Οι πανεπιστημιακοί
Ως προς τους πανεπιστημιακούς, η στάση των αριστερών είναι αναμενόμενη κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Ομως, παρατηρείται ότι όλος ο κλάδος είναι μουδιασμένος. Και άρα πολλοί δείχνουν προς το παρόν ανοχή στις κινητοποιήσεις.
Ετσι, δεξιόστροφοι πρυτάνεις παρατηρούν στην «Κ» πως όσο το συντομότερο ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τόσο γρηγορότερα θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείουν να θυμηθούμε μέρες του 2005, με μαθήματα και εξετάσεις το κατακαλόκαιρο.
Πηγή Καθημερινή