Αποστάσεις παίρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (ΕΟΕ) περί μείωσης της παρατεινόμενης εξεταστικής διαδικασίας στην οποία υποβάλλονται κάθε χρόνο οι νέοι και οι νέες για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, μέσω της κατάργησης των διαγωνισμών στα ειδικά μαθήματα.

Παρ’ ότι η πρόταση αυτή είναι μια πρώτη κίνηση για να απελευθερωθεί μέρος των εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας δεν περνά περίοδο «τολμηρών» αποφάσεων, που μάλιστα θα έχουν απέναντί τους τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών συντεχνιών και των ειδικοτήτων καθηγητών που διδάσκουν τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο κτλ.).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή, από το υπουργείο Παιδείας, «ο ΕΟΕ είναι μία ανεξάρτητη αρχή και η όποια πρωτοβουλία , ενέργεια ή δράση του –άρα και η συγκεκριμένη– δεν τελεί υπό τον προληπτικό έλεγχο του ΥΠΠΕΘ. Διευκρινίζεται λοιπόν ότι η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ούτε γνώριζε, ούτε, πολύ περισσότερο, υπέδειξε την ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφό του στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων έκρινε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτο από την εκπαιδευτική κοινότητα να μειωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και να λήξει η παρατεταμένη εξεταστική διαδικασία, που υφίστανται κάθε χρόνο και ζητούσε να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε «σε επόμενο στάδιο να προβούμε σε περαιτέρω επαφή για την υλοποίηση τυχόν αλλαγών από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017».

Η κατάργηση των εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα αφορά κυρίως τα τμήματα ξένων Φιλολογιών των ΑΕΙ (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική κ.λπ.) και τα Πολυτεχνικά Τμήματα (σχέδιο κ.λπ.). Όπως ανέφερε ο Οργανισμός των εξετάσεων, οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή προκύψει, θα ισχύσει μετά από εκτενή μελέτη και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μαθήματα.

Διευκρίνιση του υπουργείου

Παράλληλα, με αφορμή «κλίμα ανησυχίας», όπως λέει το υπουργείο Παιδείας, που καλλιεργείται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφορικά με τις εξετάσεις, «αποσαφηνίζεται προς κάθε κατεύθυνση για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν πριν από τις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών και των μαθητριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025