Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.  Τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα , τη νέα σχολική χρονιά, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όπως αναμένεται το κουδούνι θα χτυπήσει νωρίτερα για όλους, με την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αλλά και τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις ο σχεδιασμός του προβλέπει έναρξη της νέας χρονιάς με επαναλήψεις για κάλυψη των κενών στη φετινή διδακτέα ύλη. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας συνέστησε στους μαθητές να μην καταστρέψουν τα φετινά βιβλία.

Στο μεταξύ προχωράει η διαδικασία και οι μέσω ΑΣΕΠ και σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο φέτος οι αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες ξεπέρασαν τους 30.000.

Επίσης, εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί το κλείσιμο σχολικών μονάδων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Έτσι προβλέπεται κατάτμιση των τάξεων σε μικρότερα τμήματα και εκ περιτροπής λειτουργία τους, σε συνδιασμό και με τα εξ αποστάσεως μαθήματα για όσους μαθητές θα απουσιάσουν.

η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κ. Σοφία Ζαχαράκη έστειλε έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές των γυμνασίων και των Α΄ και Β΄ Λυκείου, ότι πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για να τα αξιοποιήσουν και την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021. Η ενημέρωση αφορά αρχικά τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, διότι εκείνοι έχει προγραμματιστεί να επιστρέψουν  στις σχολικές αίθουσες από τη Δευτέρα. Αναμένεται να εκδοθεί ανάλογη εγκύκλιος για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, για τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην ανοίξουν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κυβερνητικός προγραμματισμός μιλά για επανέναρξη την 1η Ιουνίου.

Η εντολή να μην καταστρέψουν ή πετάξουν τα σχολικά βιβλία δόθηκε, ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να διδαχθεί η ύλη που θα κριθεί απαραίτητο να γνωρίζουν οι μαθητές για να προχωρήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ζητήσει, και έχει λάβει, εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα κεφάλαια της ύλης που πρέπει οπωσδήποτε οι μαθητές να γνωρίζουν για να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη χωρίς να έχουν κενά. «Σε στενή συνεργασία με το ΙΕΠ, θα ακολουθήσουν λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με την κάλυψη της ύλης και τη σύνδεσή της με την ύλη της νέας σχολικής χρονιάς, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωράει στον προγραμματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θεωρείται ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεπέρασαν τις 30.000. Παράλληλα, θα γίνουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στις δύο βαθμίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΑΣΕΠ γίνεται προσπάθεια έως το τέλος Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί και αποσταλεί οι πίνακες της ειδικής αγωγής. Επί της σχετικής προκήρυξης (3ΕΑ) κατετέθησαν 2.900 ενστάσεις, και απομένει η εκδίκαση περίπου 250 ακόμα. Οι ενστάσεις για λάθος αριθμό παραβόλου έγιναν δεκτές. Για τους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση στόχος είναι με την έναρξη της νέας χρονιάς να είναι έτοιμοι οι προσωρινοί πίνακες. Η προσπάθεια είναι για νωρίτερα από την 1η Αυγούστου. Οι ενστάσεις στατιστικά είναι περίπου 10% των αιτήσεων. Για την προκήρυξη έχουν γίνει 126.000 αιτήσεις.

Από την άλλη, όπως αναφέρει το υπουργείο,  προς το παρόν, με την εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στο σχολείο, δεν έχουν προκύψει επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες ή προσωπικό. Το υπουργείο θα εφαρμόσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όμως επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί το κλείσιμο σχολικών μονάδων αλλά πιο ήπια μέτρα, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται τώρα.

Μάλιστα, μετά και την εμπειρία των δύο περασμένων μηνών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα λειτουργεί αρτιότερα για την περίπτωση που οι μαθητές πρέπει να μείνουν σπίτι.

Οπως δηλώνεται, «είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας στη χώρα και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025