Χρησιμοποιήστε τους δικούς σας πόρους, είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην έκκληση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Μάλιστα, ούτε στο μέτωπο ΔΕΗ και δήμων υπάρχουν θετικά νέα. Παρότι στις 9 Οκτωβρίου ο νέος τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετέχοντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων, είχε υποσχεθεί ελαφρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στα δημοτικά τέλη για τα ΑΕΙ ΤΕΙ, στις πρόσφατες συνόδους (χθες των προέδρων ΤΕΙ, το Σάββατο των πρυτάνεων) ο κ. Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου δεν είχαν κάτι να εξαγγείλουν, λόγω των αντιδράσεων των δήμων, ενώ ούτε από τη ΔΕΗ υπάρχουν καλύτερες ειδήσεις. Έτσι, ο κ. Φίλης και η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσίασαν στις ηγεσίες των ιδρυμάτων την τελευταία εκδοχή ενός νομοσχεδίου ήδη γνωστού (στα βασικά του μέρη) από προηγούμενες εκδοχές του. Με το ν σ επιτρέπεται η αύξηση των πόρων που μπορούν να παίρνουν τα ΑΕΙ από ιδία κεφαλαία για να καλύπτουν λειτουργικά τους έξοδα.
Ειδικότερα, οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ εστίασαν στα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, λόγω της υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων τόνισε ότι με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα ιδρύματα οδηγούνται σε αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους στο επόμενο έτος . Οι τακτικοί προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για το 2016 είναι μειωμένοι κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2015, μείωση η οποία οδηγεί σε συνολική μείωση 70% Επιτρέπεται με το σχετικό ν σ Οι διατάξεις του προκάλεσαν αντιδράσεις, διότι τορπιλίζουν τον εθνικό διάλογο. σε επίπεδο πενταετίας. Σημειώνεται ότι η μείωση για το 2016 του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας είναι 1,8%. Οι δραστικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης των προηγουμένων ετών έχουν εξανεμίσει τις ταμειακές δυνατότητες των πανεπιστημίων , ανέφερε η σύνοδος. Οι πρυτάνεις ζητούν από το υπουργείο να εξασφαλίσει για το 2016 με την πρώτη τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού επιχορήγηση τουλάχιστον ίση με εκείνη του 2014. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο παρουσίασε στις συνόδους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ το ν σ για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο βρίθει διατάξεων που ανταποκρίνονται στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές, η φοιτητική συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές και ο ορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου όπως ήταν το 1982. Ενδεικτικά, καταργώντας τη ρύθμιση του νόμου 4009 2011, ορίζεται ότι το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία . Βέβαια δεν καταργείται ο ισχύων τρόπος προστασίας του ασύλου.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου. Από την άλλη, παρότι υπάρχουν στοιχεία που η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί, το ν σ προκάλεσε αντιδράσεις, εν πρώτοις διότι τορπιλίζει τον εθνικό διάλογο. Εάν το υπουργείο προχωρήσει στη νομοθέτηση των εν λόγω διατάξεων, τι μένει για τον εθνικό διάλογο , ανέφερε χθες στην Κ ο Στάθης Ευσταθόπουλος από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Φίλης, επισκεπτόμενος χθες σχολεία στο Ίλιον, είπε ότι ο εθνικός διάλογος ξεκινά από εδώ , επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιδέα του δασκάλου . Ο κ. Φίλης παρακολούθησε εκδήλωση του εκεί Ειδικού Σχολείου, ενώ πρέπει να τονισθεί, με δεδομένη την πρόσφατη πρόταση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της πρωινής προσευχής, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Φίλης συμμετείχε στην πρωινή προσευχή .
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ